Informatie Download
Siemen Dijkstra 1968 (Nederland) -

'Zeeën van tijd' 2013

Siemen Dijkstra is opgegroeid in Zuidwest-Drenthe. Met zijn vader, die amateur archeoloog is, gaat hij al op jonge leeftijd het Drentse landschap in, om samen de akkers af te struinen op zoek naar archeologische vondsten, zoals schrabbers, stekers en vuistbijlen. Het is een bron van inspiratie in zijn leven als kunstenaar.

Inspiratie haalt Siemen Dijkstra niet alleen uit Drentse landschappen, maar ook uit Scandinavië. De Deense Oostzeekust en de Noorse Barendszee zijn tevens oeroude omgevingen waar hij zich thuis voelt. De oneindige, vaak lege, landschappen zijn woest en lijken eeuwen onveranderd te zijn.

In de kleurenhoutsnede Helnæs is die inspiratie duidelijk aanwezig. Helnæs is een Deens schiereiland in de Kleine Belt die door middel van een 2,8 km lange dam, de Langøre, verbonden is met Agernæs en het zuidwesten van Funen. De west- en zuidkust van Helnæs grenst aan de Kleine Belt en de oostkust grenst aan de Helnæs Bugt.
Zijn methode om kleurenhoutsneden te maken typeert zijn werk. De houtsnede volgens de reductiemethode is een vorm van reliëf- of hoogdruk. Bij de reductiemethode wordt steeds meer uit dezelfde houtplaat gesneden. Passend bij zijn perfectionisme gebruikt Dijkstra acht tot soms wel vijftien drukgangen, die hij telkens een andere kleur geeft. Het resultaat is een serie kleurrijke, gedetailleerde afbeeldingen van artefacten en landschappen.

 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  In het atelier

  Hoe hebben Siemen Dijkstra en Elysia Verhoeven elkaar leren kennen en waar werken ze? Hoe ziet hun atelier in Dwingeloo eruit? Een film van Intermedi-Art.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Interview met Siemen Dijkstra

  In deze film legt Siemen Dijkstra uit hoe hij een reductiehoutsnede maakt.

  Lees meer