Informatie Download
Pieter Frans de Noter 1779 Waelhem (België) - 1843 Gent (België)
en Felix de Vigne 1806 Gent (België) - 1862 Gent (België)

Albrecht Dürer voor het veelluik met de Aanbidding van het Lam Gods door Hubert en Jan van Eyck ca. 1840

 • Het Lam Gods

  Het schilderij De aanbidding van het Lam Gods is een groot en complex vroeg-15e-eeuws Vlaams veelluik. Het altaarstuk bestaat uit twaalf panelen, waarvan er acht met scharnieren gesloten kunnen worden. Elke vleugel is aan beide zijden beschilderd, zodat er twee verschillende voorstellingen zijn naargelang de panelen open of dicht zijn. De vleugels waren alleen op zon- en feestdagen open en vaak met kleed bedekt.

  Lees meer
 • Wat is een altaarstuk?

  Een altaarstuk is een kunstwerk dat op het altaar wordt geplaatst. Als het ervoor wordt geplaatst spreekt men van een antependium. Het gebruik van een altaarstuk is ontstaan in Zuid-Europa uit een heidens gebruik en werd door de christenen overgenomen.

  Lees meer
 • Jan van Eyck

  Jan van Eyck ( 1390 - 1441) was een kunstschilder uit de Bourgondische Nederlanden en naast Rogier van der Weyden de voornaamste vertegenwoordiger van de Vlaamse Primitieven. Jan van Eyck was tijdens zijn leven wellicht de beroemdste schilder van Europa. Hij heeft een doorslaggevende rol gespeeld in de ontwikkeling van de olieverf-schilderkunst. Engelstalige site.

  Lees meer
 • Wie was Pieter Frans de Noter?

  Pieter Frans de Noter was een Vlaamse schilder van landschappen en interieurs, geboren in 1779 te Walem. Hij vestigde naam als uitmuntend schilder van onder meer winterscènes, steden en interieurs van kerken. Hij behoorde tot de Hollandse School.

  Lees meer
 • Albrecht Dürer

  De humanist Albrecht Dürer (1471 - 1528) was een Duits kunstschilder, tekenaar en maker van houtsneden en kopergravures uit de Noordelijke renaissance. Dürer was daarnaast kunsttheoreticus. Door de prentdrukkunst werden zijn werken wijd verspreid, waardoor hij kon uitgroeien tot een van de populairste en invloedrijkste Noord-Europese kunstenaars uit deze periode.

  Lees meer