Informatie Download
Joris Geurts 1958 Oss (Nederland) -

Zonder titel 1995-1996

De werken van Joris Geurts hebben geen titels. Zijn schilderijen en hout- en linosneden verwijzen ook niet direct ergens naar. De kleuren, vormen en structuren scheppen een eigen werkelijkheid. Volgens Geurts is een doek alleen gelukt als het voorbij gaat aan je voorstellingsvermogen. Toch brengen de composities associaties op gang. De concentrische kleurenbanen lijken op de uitdijende stralen van de zon, maar ze zouden evengoed een regenboog kunnen zijn. Het donkere deel doet juist denken aan een nachtelijke hemel, die wordt bevolkt door rondzwevende planeten.

Joris Geurts speelt een geraffineerd spel met de verschillende elementen in zijn werk. Lijnpatronen en geometrische vormen overlappen elkaar, waarbij niet altijd duidelijk is of ze tot de voor- of achtergrond behoren. Deze gelaagdheid is het resultaat van een speciale druktechniek die Geurts sinds 1986 toepast. Hij gebruikt daarvoor een grote houten plaat die op de vloer van zijn atelier ligt. Hierop schildert hij de vormen. Vervolgens legt hij daar een doek op waar hij met een lepel overheen wrijft. Dit proces wordt herhaald met steeds andere patronen. Dat hij de techniek tot in detail beheerst, blijkt uit de banen die naadloos overlopen van het donkere naar het lichte vlak.

Door het gebruik van de houtdruk hebben de voorstellingen een transparant karakter. De houtnerven zorgen voor uitsparingen binnen de kleurvlakken en onbedrukte delen leggen eerdere verflagen bloot. Dit zorgt niet alleen voor een heldere structuur, maar ook voor dieptewerking.