Informatie Download
Toon Verhoef 1946 Voorburg (Nederland) -

Zonder titel 1992

Toon Verhoef schildert vormen en tegenvormen, soms bijna symmetrisch tegenover elkaar geplaatst. Vormen die elkaar exact of bijna raken, elkaar oversnijden of langs elkaar heengaan. Scherpe, rechtlijnige vormen die als diagonaal of bijna-diagonaal het oppervlak doorsnijden zodat een soort k-vorm in spiegelbeeld ontstaat. Of zachtere, ronde vormen, die lijken op fragmenten van cirkels.

Aan de abstracte schilderijen liggen meestal motieven uit de alledaagse werkelijkheid ten grondslag, maar deze zijn niet te herkennen en hebben in feite ook geen belang meer voor het definitieve werk. Elk schilderij begint met een kleine werkschets, een soort model. Dan begint een proces van ‘puur schilderen’, dat zich volledig afspeelt op het doek. Laag over laag worden kleuren opgebracht, soms in verschillende richtingen. De verf wordt geschuurd en soms weer afgeschraapt, waardoor een gelaagd en gestructureerd oppervlak ontstaat. De kleuren die Verhoef gebruikt zijn lichtblauw, fel blauw, grijsblauw, blauwgroen, wijnrood, roodbruin. Wit neemt een belangrijke plaats in als ondergrond. Ook als er andere kleuren overheen zijn geschilderd schemert het altijd nog door.

In de eerst helft van de jaren zeventig ontstaan vooral schilderijen met een zeer langgerekt, verticaal formaat. Wanneer Verhoef midden jaren tachtig de beschikking krijgt over een ruim atelier, gaat hij zeer grote doeken maken met vooral liggende formaten. Zo is dit schilderij bijna drie bij vijf meter. Deze doeken noemt hij zelf ‘genereuzer, mededeelzamer en toegeeflijker.’

 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  De Pont museum

  Kunstenaar Toon Verhoef heeft speciaal voor De Pont museum een werk gemaakt in een serie van 25.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Toon Verhoef ontmoet Remond Mangoensemito

  Anthony Blokdijk heeft een film gemaakt over de ontmoeting tussen de Nederlandse schilder Toon Verhoef en de Surinaamse schilder Remond Mangoensemito in zijn huis en werkplaats in Voorburg, Commewijne District, Suriname, op 7 juli 2007.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Hollandse meesters

  In 2013 werd Verhoef door filmmaker Jacqueline van Vugt geportretteerd voor de documentaireserie Hollandse Meesters in de 21e eeuw. In deze film kunt u zien hoe zijn werken tot stand komen.

  Lees meer
 • Wie is Toon Verhoef?

  Anthonie Wilhelmus (Toon) Verhoef (1946) is een Nederlands schilder, keramist, installatiekunstenaar en academiedocent. Na een jaar aan de Amsterdamse Rijksacademie (1965-1966), studeerde hij kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Zuid-Afrika (1966-1968) in Johannesburg. Hij vervolgde zijn opleiding bij Ateliers '63 in Haarlem. Hij won diverse prijzen voor zijn werk.

  Lees meer