Rijnstate Kunstcollectie
Van David van de Kop is ook een beeld opgenomen in de Rijnstate Kunstcollectie.
Lees meerDavid Van de Kop of sinds 1989 David Vandekop is van grote betekenis voor de Nederlandse beeldhouwkunst. Zijn leven lang zocht hij nieuwe manieren om het begrip ruimte te ordenen en te verbeelden. Om die reden brak hij eind jaren zeventig rigoureus met de strenge, constructivistische stijl van zijn leermeester Carel Visser (1928). In toenemende mate werkte hij met klei, waarvan hij grote keramische beeldhouwwerken maakte in heldere kleuren. De grote plasticiteit van klei gaf hem de mogelijkheid het kunstwerk een speelse, intuïtieve en organische vorm te geven. Deze werken zijn meestal opgebouwd uit meerdere delen, die na het bakken aaneengevoegd werden tot het grotere geheel.
Zijn ingenieuze stapelingen - ruimtelijke bouwwerken - van geometrische en organische elementen creëerde David Vandekop vaak in geglazuurde klei en in hout. Hun namen verwijzen naar inspiratiebronnen als de Griekse mythologie (Leda met de Zwaan, Danaë, Eros, Dionysos), Magdalena en het Zeeuwse landschap. Vandekops werkwijze was revolutionair: zijn emotionele beleving van de omgeving zette hij direct om in materiaal, vaak met enorme fysieke inspanning. Daarmee toonde hij zich wars van de traditionele, verfijnde keramistencultuur. "Kleurrijk, veelvormig, associatief, aards en ijl tegelijk' wordt dit late werk genoemd.
Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Rijksmuseum Twenthe. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.
Van David van de Kop is ook een beeld opgenomen in de Rijnstate Kunstcollectie.
Lees meerDavid Johannes van de Kop of sinds 1989 David Vandekop (1937 – 1994) was een Nederlandse schilder, tekenaar en beeldhouwer. In de jaren zeventig werkte hij in toenemende mate met klei, waarvan hij grote keramische beeldhouwwerken maakte in heldere kleuren.
Lees meer