Informatie Download
Jan Sluijters 1881 Den Bosch (Nederland) - 1957 Amsterdam (Nederland)

De hoofdredacteur van de Telegraaf in hechtenis 1915

Een minder bekend aspect uit het oeuvre van Jan Sluijters zijn de boekillustraties, prenten en affiches. Vooral een serie politieke prenten die hij ten tijde van de Eerste Wereldoorlog voor De Nieuwe Amsterdammer vervaardigde, toont een andere kant van de kunstenaar: spottend, luguber en als belangrijkste: een kundig graficus.

Sluijters verloor de realiteit in zijn werk nooit uit het oog, de zichtbare werkelijkheid was de basis van zijn kunst. Dit realisme vond hij in het bijzonder in de mens. Zijn schilderijen worden bevolkt door zigeuners, dansers, worstelaars, negroïde mensen of de beau monde, maar nog wel het vaakst door de vrouw op zich, gekleed of naakt. Zijn tweede vrouw Greet was hierin een muze die haar hele leven regelmatig poseerde, alleen of samen met hun kinderen. Omstreeks 1917 schilderde Sluijters zijn vrouwen met langgerekte benen en een gestileerd, slank lichaam in maniëristische trant. Maar ook hierna keerde hij weer terug naar een meer realistische weergave met vaak weelderige lichamen en een indringende sensuele blik. Ook maakte hij markante portretten van rijke industriëlen, geestelijken en acteurs.

  • Wie is Jan Sluijters

    Johannes Carolus Bernardus (Jan) Sluijters (1881 -1957) was een Nederlandse kunstschilder. Hij ontwierp ook affiches en was boekbandontwerper.

    Lees meer
  • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

    Spotprenten

    Het Steendrukmuseum laat een heel andere kant zien van de populaire schilder Jan Sluijters. In Valkenswaard hangen nu de kritische spotprenten die Sluijters aan het begin van de vorige eeuw maakte.

    Lees meer