Informatie Download
Wim Schuhmacher 1894 Amsterdam (Nederland) - 1986 Amsterdam (Nederland)

Gezicht in het dal bij Corte, Corsica 1921

In zijn boek ‘Wim Schuhmacher, De Meester van het Grijs’ schrijft Jan van Geest ‘grijs was voor Schuhmacher de kleur van verheven, onaardse stilte'.

Ook de brieven die Schumacher in de periode 1919-1925 aan zijn vrouw schreef, onder andere vanuit Corsica, bieden een schat aan informatie. Hij zag de wereld toen al in grijzen; zilvergrijs, oud grijs, vergrijsd en fijn grijs zijn omschrijvingen die de schilder gebruikte om zijn indrukken van het mediterrane landschap weer te geven. De grijze toon werd voor hem een middel om de natuur en de menselijke hartstochten te overwinnen.

Schuhmacher gaf zijn onderwerpen topografisch meestal gedetailleerd en precies weer, zoals uit foto's en ansichtkaarten blijkt, maar de manier waarop hij schilderde gaf ze een onwerkelijk karakter. Zijn werkwijze is herkenbaar in het schilderij “Gezicht in het dal bij Corte, Corsica’ uit 1921.

  • Olieverf

    Met olieverf kan zowel dekkend als transparant gewerkt kan worden. Het grote voordeel van olieverf is dat het schilderij dagenlang bewerkt kan worden. Olieverf is vanaf de 15e eeuw een belangrijk materiaal in de schilderkunst.

    Lees meer
  • Bergense School

    Wim Schuhmacher wordt gerekend tot de Bergense School. Dit is een stroming in de Nederlandse schilderkunst tussen 1915 en 1925. Deze wordt gekenmerkt door een expressionistische stijl met kubistische invloeden en donkere tinten. De kunstenaars woonden en werkten in of nabij het Noord-Hollandse kunstenaarsdorp Bergen.

    Lees meer
  • Wie was Wim Schuhmacher?

    Wytze Gerrit Carel (Wim) Schuhmacher (1894 – 1986) was een Nederlands beeldend kunstenaar. Hij maakte onder andere schilderijen en tekeningen en daarnaast ontwierp hij meubilair en decors voor toneelstukken.

    Lees meer