Informatie Download
herman de vries 1931 Alkmaar (Nederland) -

1 dm2 uit '16 dm2' 1976

herman de vries spelt zijn naam opzettelijk zonder hoofdletters om hiërarchieën te vermijden. Hij begint in de tweede helft van de jaren vijftig met 'informele' schilderijen in witte, grijze en zwarte tonen. Deze rulle, voorstellingsloze werken kunnen worden gerekend tot de materieschilderkunst. Rond 1960 werkt de vries enkel nog met witte verf. Zijn vroege werk staat daarmee dicht bij de Informele kunst uit dezelfde periode. In 1961 richt de vries samen met Henk Peeters en Armando de NUL-groep op en hij is betrokken bij de oprichting van het tijdschrift Revue Nul=0. Vanaf dat moment maakt hij witte, 'lege' schilderijen en structuurreliëfs waarin vorm en voorstelling geen rol spelen. Het gebruik van toeval als ordeningsprincipe komt tot uitdrukking in werken met willekeurig (random) geplaatste blokken, letters, cijfers , stippen en abstracte vormen.

 • Wat is Zero

  Zero is een beweging in de moderne kunst in de periode van 1958 tot 1966. In 1958 werd door de Duitse kunstenaars Heinz Mack en Otto Piene in Düsseldorf de groep ZERO opgericht. Zero-kunstenaars werkten echter meestal monochroom, vaak met wit. Ze streefden naar een nieuwe harmonie in de verhouding tussen mens en natuur, en vermeden in hun kunst individuele sporen.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Zero, een kunststroming

  Korte film over de kunststroming Zero.

  Lees meer
 • Wie is Herman de Vries

  Herman de Vries (1931) is een Nederlands beeldend kunstenaar. Hij spelt zelf zijn naam zonder hoofdletters om "hiërarchieën te vermijden". In het oeuvre van De Vries spelen begrippen als 'het zijn' en 'de werkelijkheid' de hoofdrol waarbij niet het denken erover maar de zintuiglijke ervaring daarvan betekenisvol is.

  Lees meer