Informatie Download
Jan Willem Buijs 1889 Soerakarta (Nederlands Indië) - 1961 Den Haag (Nederland)

Huis tussen bomen ca. 1920

Jan Willem Buijs kreeg direct na zijn afstuderen als bouwkundig ingenieur in 1919 de functie van adjunct-architect bij Openbare Werken van de gemeente Haarlem, waar hij onder andere verantwoordelijk was voor de bouw van het Stedelijk Gymnasium daar (1923-1924). Ook bouwde hij in die tijd een aantal woningen voor particulieren, voor het merendeel in Wassenaar en Den Haag. In 1924 besloot Buijs zich als zelfstandig architect in Den Haag te vestigen. Uit niet uitgevoerde ontwerpen voor onder meer de Vrije School Den Haag blijkt, dat de voorkeur van Buijs uitgaat naar ontwerpen waar een aan de Stijl-esthetiek verwante groepering van rechthoeken met verticale accenten domineert. Deze vormgeving vindt zijn hoogtepunt in het gebouw voor De Volharding, Den Haag (1927-1928), waarin vooral het glas en het gebruik van licht en kleur opmerkelijk zijn. Dit gebouw dat 's-avonds door veranderbare belettering en belichting van binnen uit tot een grote reclamezuil werd, maakte hem tijdelijk tot ver buiten Nederland zeer bekend.

  • De Stijl

    De Stijl is een Nederlandse kunstbeweging, vernoemd naar het in 1917 in Leiden opgerichte tijdschrift De Stijl. De leden van De Stijl streefden naar een radicale hervorming van de kunst, die gelijke tred hield met de technische, wetenschappelijke en sociale veranderingen in de wereld. Deze hervorming bestond uit het gebruik van een minimum aan kleuren en een zo eenvoudig mogelijke vormgeving.

    Lees meer
  • Bauhaus

    Het Bauhaus was een opleiding voor beeldend kunstenaars, ambachtslieden en architecten die van 1919 tot 1932 eerst te Weimar later te Dessau en daarna nog een jaar in Berlijn gevestigd was. Vooral onder invloed van de Nederlandse kunstenaar Theo van Doesburg, die samen met Piet Mondriaan in 1917 de kunstbeweging De Stijl had opgericht, evolueerde Bauhaus van het expressionisme naar het modernisme.

    Lees meer
  • Nieuwe Zakelijkheid

    De Nieuwe Zakelijkheid (1918-1933) was een stilistische reactie binnen de kunsten op het expressionisme dat eraan vooraf was gegaan. De stroming vond haar oorsprong in de jaren 20 in en rondom het Bauhaus in Duitsland en is daarmee van zeer grote betekenis is geweest voor bijvoorbeeld hoogbouw met veel glaswerk aan de buitenkant.

    Lees meer
  • Houtsnede

    De houtsnijkunst of xylografie is een grafische techniek, waarbij een houtsnede ontstaat. Met speciale gutsen wordt in een zachte houtsoort een tekening gegutst. Hierna wordt met een inktroller de drukplaat van zwarte of gekleurde drukinkt voorzien en vervolgens wordt hierover een vel papier krachtig aangedrukt. De afbeelding ontstaat in spiegelbeeld door het hout dat is blijven staan. Dit is een hoogdruktechniek; de uitgekerfde delen worden als uitsparingen zichtbaar in de afdruk.

    Lees meer
  • Wie was Jan Willem Buijs?

    Jan Willem Eduard Buijs (1889 - 1961) was een Nederlandse architect. Buijs ontwierp fabrieken, kantoren en woonhuizen. Bekend zijn onder andere het gebouw van De Arbeiderspers (1931) in Amsterdam en het gebouw 'De Volharding' (1928) in Den Haag. Buijs is niet echt onder te brengen bij één stijl, hij combineerde de Nieuwe Zakelijkheid met De Stijl en koos voor het interieur van zijn gebouwen vaak het Bauhaus.

    Lees meer