Informatie Download
Andreas Schelfhout 1787 Den Haag (Nederland) - 1870 Den Haag (Nederland)

Winterlandschap 1858

Tussen het midden van de 15de eeuw en halverwege de 19de eeuw is er wereldwijd sprake van een relatief koude periode die wordt aangeduid als de Kleine IJstijd. Zo ligt in Nederland de temperatuur gemiddeld één à twee graden lager dan tegenwoordig. De extreem strenge winters die het gevolg zijn, inspireren veel schilders tot het maken van de nu zo kenmerkende Hollandse winterlandschappen.

Andreas Schelfhout is een van de bekendste schilders van wintergezichten in de 19de eeuw. Hoewel hij ook zeegezichten en zomerlandschappen heeft gemaakt, heeft hij zijn faam vooral te danken aan winterse voorstellingen. Schelfhouts realistisch geschilderde ijsgezichten met schaatsende en sleeënde figuurtjes gaan terug op voorbeelden uit de 17de eeuw, toen het winterlandschap ook een populair thema was. In tegenstelling tot zijn voorgangers, bij wie de aandacht met name op afzonderlijke figuren is gericht (zie p. Avercamp), benadrukt Schelfhout de grootsheid van het landschap: door het schilderen van een lage horizon en hoge wolkenluchten zorgt hij er voor dat de blik van de kijker naar het oneindige wordt getrokken.

Schelfhout houdt er een geromantiseerde opvatting van het landschap op na. Hoewel zijn ijsgezichten er zeer natuurgetrouw uit zien, zijn de voorstellingen sterk geïdealiseerd. Zo schildert hij geen drenkelingen in wakken, maar gemoedelijk over het ijs zwierende schaatsenrijders en mensen die knus samenkomen bij de koek-en-zopietent.

 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Andere werken

  Een slideshow met verschillende werken van Schelfhout.

  Lees meer
 • Romantiek

  De romantiek is een stroming binnen de westerse schilderkunst. Het maakt onderdeel uit van een bredere romantische cultuurbeweging. Haar bloeiperiode ligt tussen het einde van de achttiende eeuw en het midden van de negentiende eeuw.

  Lees meer