Informatie Download
Jan Borduur (JB) -

Theepot met deksel, miniatuurzilver 1743

Antiek miniatuurzilver werd al gemaakt in de 16e eeuw speciaal voor vorstenkinderen. In Nederland kwam miniatuurzilver, ook wel etagèrezilver genaamd, in de tweede helft van de 17e eeuw in zwang. Welgestelde dames, voornamelijk in Amsterdam, richtten een heel kabinet in als poppenhuis wat vervolgens werd voorzien van een miniatuurzilveren huisraad. Een kostbare hobby, de miniaturen werden van hetzelfde materiaal vervaardigd als de munten uit die tijd. Het poppenhuis werd een statussymbool. In de 18e eeuw was dit een grote rage. De vraag naar miniatuurzilver was in Amsterdam zo groot dat zilversmeden zich van generatie op generatie konden specialiseren in het maken van dit ‘poppegoet’ zoals het miniatuurzilver in die tijd werd aangeduid.

In het begin van de 19e eeuw zijn er zilveren miniaturen gemaakt in de Empire stijl en ook uit de Biedermeier tijd komen we zilveren miniatuurtjes tegen. Antieke zilveren miniaturen uit de 19e eeuw zijn schaarser dan miniaturen uit de 18e eeuw. Ook in de 20ste eeuw zijn er veel zilveren miniatuur voorstellingen en voorwerpjes gemaakt.

  • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

    Miniatuurzilver

    Bij Tussen Kunst en Kitsch komt veel miniatuurzilver voorbij. Ter ere van het 30-jarig bestaan van Tussen Kunst en Kitsch kijkt antiquair en juwelier Emiel Aardewerk terug op zijn carrière bij het programma.

    Lees meer