Informatie Download
Sjoerd Buisman 1948 Gorinchem (Nederland) -

Zonder titel (Kegel) 1989

De belangrijkste inspiratiebronnen voor kunstenaar Sjoerd Buisman (geb. 1948) liggen in de natuur. Aanvankelijk bestudeert hij natuurlijke groeiprocessen en groeiprincipes, waarbij hij zich beperkt tot registreren en ordenen. Hij tekent, fotografeert en verzamelt “realia”: producten van de natuur, die hij als autonome kunstwerken in witte kastjes achter glas presenteert.

Later raakt Buisman meer geïnteresseerd in verstoringen van de natuurlijke groeiprocessen, bijvoorbeeld de ingroei van prikkeldraad in een boomstam. Hij gaat ertoe over zélf groeiprocessen te manipuleren. Zijn “groeiprojecten” laten zien hoe planten reageren op lichtgebrek of op plaatselijke insnoering, of hoe de groei verloopt als planten ondersteboven worden opgehangen. Ook verlaat Buisman zijn atelier om “groeiprojecten” op locatie te maken, midden in de natuur.

Dit kunstwerk uit 1989 vertegenwoordigt een nog later stadium van het kunstenaarschap van Buisman. Hij werkt dan als een constructeur, die de principes van plantaardige groei en ontwikkeling sculpturaal probeert vorm te geven. Hij worstelt met zijn materiaal, dat niet langer rechtstreeks uit de natuur afkomstig is, maar dat bestaat uit hout, cellulose, beton of brons.

Buisman maakt in deze periode een hele reeks van dergelijke, uit cellulose opgebouwde, massieve werken. Vaak komen deze uiterst langzaam en moeizaam tot stand, dikwijls met hulp van een team assistenten. Het langdurige groeiproces op wat de kopse kant van een boomstam lijkt te zijn, is bijna af te lezen aan vele windingen aan de oppervlakte.

  • Wie is Sjoerd Buisman?

    Buisman is een Nederlandse beeldhouwer en conceptueel kunstenaar, voor wie de natuur een belangrijke inspiratiebron is. Hij gebruikt vaak levende materialen voor zijn “groeiwerken”.

    Lees meer
  • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

    De kunstenaar als kunstverzamelaar

    Sjoerd Buisman toont een deel van zijn eigen kunstcollectie in De Vishal Haarlem (duur filmpje plm 26 min.)

    Lees meer