Meesterteken van Jan Borduur
Jan Borduur was als zilversmid te Amsterdam werkzaam van 1731 tot 1766. Zijn meesterteken bestaat uit een J en een B.
Lees meerAntiek miniatuurzilver werd al gemaakt in de 16e eeuw speciaal voor vorstenkinderen. In Nederland kwam miniatuurzilver, ook wel etagèrezilver genaamd, in de tweede helft van de 17e eeuw in zwang. Welgestelde dames, voornamelijk in Amsterdam, richtten een heel kabinet in als poppenhuis wat vervolgens werd voorzien van een miniatuurzilveren huisraad. Een kostbare hobby, de miniaturen werden van hetzelfde materiaal vervaardigd als de munten uit die tijd. Het poppenhuis werd een statussymbool. In de 18e eeuw was dit een grote rage. De vraag naar miniatuurzilver was in Amsterdam zo groot dat zilversmeden zich van generatie op generatie konden specialiseren in het maken van dit ‘poppegoet’ zoals het miniatuurzilver in die tijd werd aangeduid.
In het begin van de 19e eeuw zijn er zilveren miniaturen gemaakt in de Empire stijl en ook uit de Biedermeier tijd komen we zilveren miniatuurtjes tegen. Antieke zilveren miniaturen uit de 19e eeuw zijn schaarser dan miniaturen uit de 18e eeuw. Ook in de 20ste eeuw zijn er veel zilveren miniatuur voorstellingen en voorwerpjes gemaakt.
Jan Borduur was als zilversmid te Amsterdam werkzaam van 1731 tot 1766. Zijn meesterteken bestaat uit een J en een B.
Lees meerHet Museum De lakenhal in Leiden heeft in de collectie een zilveren miniatuur veger die is gemaakt door Jan Borduur in ca. 1759.
Lees meerDe miniaturen behoren tot de typen die door verschillende generaties zilversmeden zijn vervaardigd en in grote aantallen bewaard gebleven zijn. Zo heeft het Rijksmuseum Amsterdam maar liefst drie nagenoeg identieke exemplaren van de poffer-pan, tussen 1743 en 1768 gemaakt door bekende Amsterdamse zilversmeden als Pieter van Somerwil, Arnoldus van Geffen en Jan Borduur.
Lees meer