Levensloop
Een uitgebreide biografie van Cornelis Apostool is opgenomen in het Biografisch Woordenboek van Nederland.
Lees meerDit landschap van Cornelis Apostool behoort tot de romantische schilderkunst. De Nederlandse romantische schilders grepen enerzijds terug op meesters uit de Gouden Eeuw en werden anderzijds beïnvloed door schilders van de romantiek in Duitsland, Frankrijk en Engeland. Daarnaast lieten zij zich tijdens reizen inspireren door de grootsheid van de natuur van bijvoorbeeld berglandschappen, watervallen en uitgestrekte vergezichten. Toch verloochent de calvinistische inslag van de Nederlanders zich ook in de romantiek niet. De Nederlandse romantiek is bescheidener, minder hoogdravend dan in andere Europese landen. Er is wel sprake van een romantische instelling, in de zin dat de eigen schoonheidservaring boven een klassiek ideaalbeeld wordt gesteld, maar zonder het grootse gebaar.
Cornelis Apostool had in Amsterdam de ‘Stadsteekenakademie’ bezocht en maakte tijdens zijn reizen door Duitsland, Frankrijk en Italië veel schetsen en tekeningen. Op een tentoonstelling in Amsterdam in 1813 hing van hem, naast enkele tekeningen, een schilderij met de titel ‘Gezicht in de omgeving van Tivoli’. Ook dit werk is gemaakt bij Tivoli, waar de rivier de Anio op spectaculaire wijze in een 160 meter hoge waterval neerstort in het dal; het was bij schilders een geliefd motief.
Er zijn niet veel schilderijen van Cornelis Apostool bekend. Hij wijdde zich met name aan de graveerkunst en maakte veel prenten naar werken van anderen, onder wie William Hogarth. Hij gaf echter de kunst op ten gunste van zijn functie als diplomaat. In 1808 werd hij benoemd als eerste directeur van het Koninklijk Museum (nu Rijksmuseum).
Een uitgebreide biografie van Cornelis Apostool is opgenomen in het Biografisch Woordenboek van Nederland.
Lees meerCornelis Apostool was een Nederlands schilder, graveur, diplomaat en museumdirecteur. Een eerste kennismaking op Wikipedia.
Lees meerDe regering besloot in 1798 naar Frans voorbeeld een nationaal museum op te richten. Hierin worden stukken van de stadhouderlijke collecties, bestaande uit Italiaanse kunst, portretten van de Oranjes en vaderlandse rariteiten in opgenomen. In 1808 werd Cornelis Apostool benoemd tot directeur van het Koninklijk Museum, later Rijksmuseum.
Lees meerCornelis Apostool was een kundig graveur. Hij vervaardigde artistiek hoogwaardige aquatinten naar schilderijen en tekeningen van anderen, maar gaf zijn artistieke loopbaan op vanwege zijn andere functies. De database van het RKD bevat dan ook slechts 12 werken.
Lees meer