Informatie Download
Christiaan Zwanikken 1967 Bussum (Nederland) -

Fallen Angel 2011

De gevallen engel, een robotje dat zich boven een bassin met 5 duizend liter water poogt op te trekken. 'Het machteloos spartelen is een gevoel dat we allemaal wel eens hebben. Het is feitelijk een apparaatje met vijf motortjes en toch willen veel mensen het helpen en redden. Zo vermenselijkt is de techniek.'

De Nederlandse kunstenaar Christiaan Zwanikken heeft internationale erkenning gekregen door zijn kinetische en mechanische sculpturen, geluidswerken, performatieve en responsieve installaties. Het gebruik van verschillende sculpturale media, robotica, biologie, microcontrollers en geluids- werk is zowel een artistiek als technologisch experiment waarin innovatie en vinding een belangrijke rol spelen. Zwanikken smeedt robotica, radertjes, schedels, veren en oud ijzer tot nieuwe levensvormen. Uit planten destilleert hij geurextracten, die in pufjes door de hal worden verspreid. In een maanlandschap van verschroeide aarde worden ijzeren frutsels afgestoten en aangetrokken door pulserende magneten. Alles, maar dan ook alles tikt en knettert, buigt en draait, rookt en puft, knalt en ratelt, piept en schuurt.

 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Overzichtstentoonstelling Christiaan Zwanikken (2017)

  Wonderlijke wezens in een monumentaal decor. Christiaan Zwanikken vertelt over zijn werk in de Elektriciteitsfabriek in Den Haag.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Bewegende beelden

  Kunstenaar Christiaan Zwanikken met zijn bewegende beelden in Museum het Valkhof in Nijmegen (2013 - 2014. Een film gemaakt door kunstschilder Peter Colstee uit Arnhem.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  De wonderlijke wereld van Christiaan Zwanikken

  Christiaan Zwanikken over zijn tentoonstelling in de oude elektriciteitsfabriek: ‘Dat vond ik heel uniek, ik heb hier mijn bed neergezet en ben aan de slag gegaan. Deze fabriek leent zich bijzonder goed voor de dingen die ik maak. ‘

  Lees meer