Informatie Download
Wim ten Broek 1905 Amsterdam (Nederland) - 1993 Hoorn (Nederland)

Huis Wegdam 1955-1956

Wim ten Broek was een veelzijdig kunstenaar. Twee jaar voor de oorlog maakte hij de beroemde affiches voor de Holland Amerika Lijn, waarvan talloze voorbeelden zijn te vinden op internet. In 1939 maakte hij als graficus werk voor onder meer de wereldtentoonstelling in New York, voor Werkspoor en Hoogovens. Ook tekende hij strips voor Het Parool. In 1940 kwam hij naar Goor waar hij stempels en persoonsbewijzen vervalste. Direct na de oorlog werd Wim ten Broek medeoprichter van de Nieuwe Groep in het atelier van Folkert Haanstra. In die groep zaten ook Jan Broeze, Remco Holtrop en Ben Akkerman. Deze groep werkte niet alleen aan de erkenning van jonge, eigentijdse kunst en kunstenaars, maar legde ook de basis voor verschillende artistieke en culturele activiteiten in Oost-Nederland die we nu kennen. Na twintig jaar vertrok Wim ten Broek uit Goor. Hij liet daar enkele werken achter: een glas-in-loodraam in het voormalige gemeentehuis van Goor en een sgraffito in een muur van de voormalige Twentse Stoomblekerij.

 • Aquarel

  Een aquarel (gewassen tekening) is een met waterverf gemaakt schilderij. Bij aquarelleren wordt met wateroplosbare verf op speciaal dik aquarelpapier geschilderd. Karakteristiek is dat het kleurende pigment in een niet-gesloten laag wordt aangebracht, zodat het papier erdoorheen schemert. Ook wordt er geen dekkende verf (gouache) gebruikt, in het bijzonder geen dekkend wit. Het wit in een aquarel is dan ook altijd afkomstig van het papier.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Actie voor verplaatsing kunstwerk Wim ten Broek

  De stichting Historisch Goor en speeltuinvereniging Het Kukelnest voeren samen actie voor de verplaatsing van een bijzonder kunstwerk, een sgraffito uit 1956, van kunstenaar Wim ten Broek uit Goor. Ze willen het monumentale kunstwerk redden.

  Lees meer