Informatie Download
Carel Willink 1900 Amsterdam (Nederland) - 1983 Amsterdam (Nederland)

Abstrakte voorstelling 1923

Het werk van Carel Willink uit de jaren 1920 - 1924 is gevarieerd en bevat afwisselend abstracte en figuratieve elementen. De belangstelling voor de moderne stromingen die Willink al in Nederland had ontwikkeld, kreeg nieuw impulsen in Berlijn, in het begin van de jaren twintig van de vorige eeuw een van de belangrijkste centra van avant-gardekunst. Zijn betrokkenheid bij de avant-garde kwam voorts tot uiting in zijn deelneming aan de tentoonstellingen van de Novembergruppe in Berlijn en zijn medewerking aan buitenlandse tijdschriften zoals Het Overzicht (Antwerpen) en Zenit (Belgrado). Daarin werden niet alleen werken afgebeeld maar ook curieuze, dadaïstisch aandoende prozateksten van zijn hand gepubliceerd. Hij exposeerde in 1922 en 1923 voor het eerst zijn abstracte schilderijen en collages in het Glaspalast in Berlijn. Over deze expositie schreef de Weltspiegel: “Van de ditmaal deelnemende Hollanders is Van Doesburg constructief, maar hij wordt door zijn landgenoot Willink vér overtroffen”. Carel Willink zelf zei hierover: “Ik droomde in die dagen dat het leven tekort zou zijn om alle composities die voor mijn geest zweefden te kunnen vastleggen”.

Bij zijn terugkomst in Nederland in 1923 begon hij te experimenteren met kubisme en futurisme. Later kregen de figuratieve elementen in zijn schilderijen steeds meer de overhand. Aan moderne kunst kreeg de realist Willink echter een steeds grotere hekel. Onder meer op aanraden van zijn literaire vriend Eddy du Perron koos hij daarom in 1927 definitief voor het realisme. Onder invloed van de metafysische schilderijen van Giorgio de Chirico kwam Carel Willink tot een geheel eigen stijl in het magisch-realisme.

  • Kubisme

    Het kubisme is een stroming binnen de moderne kunst van het begin van de 20e eeuw. Het is een van de vier grote schilderstijlen (naast het dadaïsme, het expressionisme en de abstracte kunst) in de Europese schilderkunst van de 20e eeuw. Het kubisme vierde zijn hoogtijdagen als avant-gardekunststroming in de periode van 1906 tot ca. 1920.

    Lees meer
  • Wie was Carel Willink?

    Albert Carel Willink (1900 - 1983) was een Nederlands kunstschilder. Hij wordt gezien als de belangrijkste schilder van het magisch realisme. Willink zelf noemde het liever imaginair realisme, het zo realistisch mogelijk schilderen van de verbeelding.

    Lees meer