Informatie Download
Anthonie Andriessen 1746 Amsterdam (Nederland) - 1813 Amsterdam (Nederland)

Zittend meisje in deuropening op de rug gezien z.j.

Net zoals zijn broer Jurriaan Andriessen (1742-1819) specialiseerde Anthony Andriessen zich in het schilderen van muurdecoraties. Deze waren in de 18e eeuw heel populair. Beide broers waren actief in de Amsterdamse Tekenacademie. Onder hun leerlingen bevonden zich bekende kunstenaars zoals Wouter Johannes van Troostwijk, Hendrik Voogd en Jean Grandjean.

Anthony Andriessen is vooral bekend van zijn tekeningen. Hij heeft vooral landschappen, mensen en dieren getekend, soms uitgevoerd in kleur en soms in grijze of bruine inkt. Ze doen denken aan tekeningen zoals die zijn gemaakt door meesters uit de 17e eeuw. Zijn meest originele werk is een kleine groep van figuurstudies. Ze zijn getekend op een sterk gestileerde manier en zijn waarschijnlijk laat in zijn carrière gemaakt, in de vroege jaren van de 19e eeuw. Ze zijn vergelijkbaar met de tekeningen van zijn neef Christiaan Andriessen. Of de jonge kunstenaar de oudere oom heeft beïnvloed, of vice versa, is nog niet heeft vastgesteld. Vergelijkbare tekeningen verbeelden ‘Een vrouw in een venster’, ‘Vrouwen zittend aan een tafel’ en ‘Zittende moeder en een meisje’.

  • Pentekening

    Een pentekening is een tekening die vervaardigd wordt met pen en inkt. Er zijn verschillende varianten. Een techniek die vroeger veel gehanteerd werd, is het maken van een pentekening die vervolgens "ingewassen" werd. Door de inkt te verdunnen met water worden verschillende grijstonen verkregen.

    Lees meer