Informatie Download
Albert Neuhuys 1844 Utrecht (Nederland) - 1914 Locarno (Zwitserland)

Garen winden 1874

Albert Neuhuys werd geboren in Utrecht. Hij leerde daar als lithograaf en volgde ook schilderlessen bij Gijsbertus Craeyvanger (1810-1895). Neuhuys specialiseerde zich in portretten, genre en geschiedenisschilderijen tot rond 1868 toen hij naar Antwerpen verhuisde om aan de Academie te studeren. Hij werd geïnspireerd door Jozef Israëls om boereninterieurs met figuren te schilderen, maar hij schilderde met een helderder palet en koos vrolijkere huiselijke taferelen. Hij bewonderde ook het werk van Jacob Maris. Neuhuys kocht een huis in Laren en schetste vaak de families van de lokale boeren en wevers in hun natuurlijke omgeving. Deze schilderijen waren erg populair. Vanwege de commerciële waarde van zijn schilderijen kopieerde Neuhuys ze vaak in aquarel. Vanaf eind jaren 1880 reisde Neuhuys bijna continu.

Zijn meesterschap bestond daarin, dat hij bijna onnavolgbaar een zuiver evenwicht wist te vinden tussen zijn romantische- en realiteitsgevoelens. Hij werd nooit week, zoetig of melodramatisch, maar ook nooit hard of bruut realistisch. Zijn stijl, die bepalend is geworden voor de Larense of Gooise interieurkunst, werd door jongere en meer consequent realistische impressionisten in ons land vaak als halfslachtig beoordeeld vanwege de romantische aspecten. Daardoor kwam na 1900 de Larense school in een wat geïsoleerde positie te staan ten opzichte van de realistische en experimentele stromingen in de Nederlandse kunst.

 • Haagse School (schilderkunst)

  De Haagse School was een beweging van gelijkgestemde Nederlandse kunstschilders die grofweg tussen 1860 en 1900 in Den Haag werkten, dan wel anderszins verbonden waren met de residentiestad. De leden zetten zich af tegen de romantische traditie die rond het midden van de negentiende eeuw hoogtij vierde in de Hollandse schilderkunst en die de werkelijkheid idealiseerde.

  Lees meer
 • Wie was Albert Neuhuys

  Johannes Albert Neuhuys (1844 – 1914) was een van de bekendste kunstschilders uit de Larense School, die voornamelijk door Neuhuys' manier van binnenhuisschilderijen bekend is geworden.

  Lees meer
 • Larense School

  De Larense School is de verzamelnaam voor een groep kunstenaars die aan het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw werkzaam waren in en rond het dorp Laren in Noord-Holland. Ze is ontsproten aan de Haagse School, waarmee ze stilistisch veel verwantschap vertoonde.

  Lees meer