Informatie Download
Herbert Fiedler 1891 Leipzig (Duitsland) - 1962 Amsterdam (Nederland)

Paris 1914

Herbert Fiedler volgde een opleiding aan de kunstacademie in Dresden. Daar leerde hij wel andere kunstenaars kennen, maar artistiek gezien was het geen vruchtbare periode. Fiedler leerde nog het meest door en plein-air te tekenen en te schilderen en in de discussies met zijn studievrienden, waaronder George Grosz. Met hem deelde Fiedler in 1912 in Berlijn een tijdlang zijn woning en atelier. Samen zwierven ze door de stad en vulden hun schetsboeken met stadsgezichten, promeneurs, brave burgers en hoeren.

In 1913 ging Herbert Fiedler naar Parijs, in die tijd het Mekka van de kunst. Daar raakte hij bevriend met de graficus Otto Schoff; met hem en zijn studievriend George Grosz, die hem in Parijs bezocht, maakte hij naaktstudies in de beroemde Académie Colarossi. Deze bleven zijn leven lang een belangrijk onderwerp. Talloze potloodschetsen getuigen van die fascinatie en van zijn tekentalent. In Parijs ging hij net als in Berlijn graag naar de voorsteden, en maakte schetsen van de stadsrand "waar de 'grote stad wegebt', met zijn gaswerken, oude vervallen huizen, nieuwbouw, volkstuintjes en spoorwegwerkplaatsen. Een omgeving waar ik van houd, waar ik al in mijn jeugd van hield." (Fiedler in zijn dagboek, 30-3-'42).

  • Wie was Herbert Fiedler?

    Herbert Fiedler (1891 – 1962) was een Duits-Nederlands schilder. Als gevolg van de oorlog maakten hij en zijn vrouw Amrey Balsiger moeilijke tijden door. In 1947 had hij weer een solotentoonstelling. Toen Herbert Fiedler zeventig jaar werd, was er veel aandacht voor hem in de pers.

    Lees meer