Informatie Download
Richard Earlom 1743 London (Groot-Brittannië) - 1822 London (Groot-Brittannië)
naar Claude Gellée 1600 Chamagne (Frankrijk) - 1682 Rome (Italië)

Pastorale 1774

Richard Earlom reproduceerde in de jaren 1774 tot 1777 alle tekeningen uit het ‘Liber Veritatis’. In dit boek had Claude Lorrain gedurende zijn leven tekeningen gemaakt van al zijn schilderijen. Dit landschap met fluit spelende herder, twee vechtende bokken en de watermolen op de achtergrond, is nr. 11. Het schilderij waarnaar deze prent vervaardigd is, bevindt zich in de Art Gallery of New South Wales in Sydney.

Richard Earlom was een zeer vaardig etser, die zich gespecialiseerd had in de mezzotint. Deze techniek maakt het mogelijk verschillende grijstonen te bereiken en vloeiende overgangen tussen deze halftonen te realiseren. Door de fluwelige indruk, die zo ontstaat, kan de sfeer van het oorspronkelijke werk goed benaderd worden.

Claude Gellée, genoemd (Le) Lorrain vanwege zijn geboortestreek Lotharingen, wordt beschouwd als een van de belangrijkste landschapsschilders van zijn tijd. Lorrain woonde en werkte ongeveer 60 jaar in Italië. Het landschap was zijn specialisme, hoewel hij ook voorstellingen uit het Oude en Nieuwe Testament en mythologische onderwerpen schilderde. De wijde omgeving van Rome met zijn architectuur, hoge bomen, zee en bergen op de achtergrond, vormde het decor voor zijn geïdealiseerde landschappen, die bekend zijn om hun formele perfectie en tijdloze kwaliteit. Hij combineerde in zijn barokke landschapsschilderkunst de invloeden van het classicisme uit Bologna met een Caravaggistisch gebruik van licht. Lorrains werk heeft grote invloed uitgeoefend op de (Engelse) landschapschilderkunst van de 18e en 19e eeuw, bijvoorbeeld op het werk van John Constable en William Turner.

  • Wie was Richard Earlom?

    Richard Earlom was een van de beste grafici van zijn tijd. Hij had zich gespecialiseerd in de mezzotint en won regelmatig prijzen met zijn werk. Earlom woonde en werkte zijn hele leven in Londen. Zijn grootste opdracht was het vervaardigen van 300 prenten naar de tekeningen van Claude Lorrain.

    Lees meer
  • Wie was Claude Gellée?

    Claude Lorrain geboren Claude Gellée (1600 – 1682) was een Franse schilder en graveur in de Barok. Hij leefde voornamelijk in Italië en is een van de eerste belangrijke kunstenaars die zich richtte op het schilderen van landschappen. Soms voegt hij aan zijn werken een Bijbelse of mythologische scene toe. Engelse site.

    Lees meer