Informatie Download
Bentheim, Duitsland (Duitsland) -

Doopvont ca. 1200

De prachtig rijk bewerkte robuuste Romaanse doopvont van Bentheimer zandsteen bezit aan de bovenkant een sponning waarin vroeger het deksel paste. De scharnierpunten maar ook de sluiting zijn nog goed herkenbaar in de rand waar te nemen. Vroeger moesten de vonten afsluitbaar zijn om te voorkomen dat onverlaten het doopwater gingen gebruiken voor tovenarij en duistere rituelen. De kuip loopt aan de binnenzijde enigszins conisch toe en is aan de buitenzijde voorzien van twee gehakte touwbanden in visgraat motief waartussen een fries met een slingerende rank met vruchten. Hieronder een verticaal gebouchardeerd veld. De kuip wordt gedragen door een ronde zuil. Op de vier hoekpunten staan kopgewende leeuwen met hun voorpoten tegen de zuil en hun achterpoten rusten op de hoekpunten van het vierkante voetstuk.
Van de vont in het Rijksmuseum Twente is bekend dat het is teruggevonden in de nabijheid van Den Ham, namelijk in Daarle op de boerderij “het Janshuis”, waar het als paardenkrib in gebruik was. Een foto van de doopvont zoals deze door Mr. G.J. ter Kuile in 1927 werd aangetroffen kunt u zien in de link ‘Romaans doopvont’.

  • Doopvont

    Een doopvont (van het Latijn fons = bron) of doopbekken is een waterbekken dat voor het bewaren van het doopwater en de toediening van de doop wordt gebruikt. Het bassin is gemaakt van hout, (natuur)steen, (edel) metaal of glas.

    Lees meer