Informatie Download
Han Bennink 1942 Zaandam (Nederland) -

Zonder titel ca. 1966

Han Bennink is een begaafd beeldend kunstenaar en een begenadigd drummer. Hij is een alleskunner en altijd aan het werk, maar wel in één discipline tegelijk. Waar jongere kunstenaars verschillende disciplines combineren in hun werk, houdt Bennink ze gescheiden. Maar juist Benninks werkwijze en gedrevenheid zijn van grote invloed op jonge makers.

Han Bennink is het boegbeeld van de Nederlandse experimentele jazz en een fenomeen in de internationale jazzwereld. Tijdens zijn optredens combineert hij jazz en absurdistische humor, waarbij hij muziek maakt op en met alles wat voorhanden is. In 1967 richtte hij samen met pianist Misha Mengelberg de Instant Composers Pool (ICP) op, een orkest met een platenlabel voor jazz en geïmproviseerde muziek. Het ICP bestaat dit jaar 50 jaar en treedt nog steeds internationaal op. In 2017 toert het onder meer in Japan en de Verenigde Staten.

Han Bennink verbindt disciplines en stelt creatieve vrijheid, experiment en vernieuwingsdrang voorop. Alles komt samen op zijn 75e verjaardag. Dan heeft hij in Museum Kranenburgh een solotentoonstelling die de vorm heeft van een totaalkunstwerk waarin muziek, ritme, ordening en kunst samenkomen.

 • Wie is Han Bennink

  Han Bennink (1942) is een Nederlands jazzdrummer, percussionist, multi-instrumentalist en beeldend kunstenaar. Als opgeleid graficus heeft Bennink veel van zijn cd-boekjes zelf ontworpen.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Glatt&Verkehrt

  Een optreden van de drummer Han Bennink in 2012.

  Lees meer