Informatie Download
Ulrich Rückriem 1938 Düsseldorf (Duitsland) -

Zonder titel 1994

De techniek die Ulrich Rückriem het meeste toepast, is snijden en splijten van de steen langs rechte lijnen. Normaal worden de brokken steen die zijn afgesneden of afgespleten weggegooid; het beeld is de steen die overblijft. Rückriem echter, voegt alles weer samen. De kijker krijgt de hele steen te zien en kan alle handelingen, die daaraan uitgevoerd zijn reconstrueren, te meer omdat Rückriem die handelingen in de loop der jaren steeds verder heeft beperkt.

De sneden of spleten zijn verticaal of horizontaal en gaan door het midden van de steen of van een afgesneden deel daarvan. Niettemin zijn er heel wat variaties mogelijk. Typisch elementen zijn de boorgaten die de dunne lijnen onderbreken. De gereduceerde systematiek van snijden en splijten is bij Rückriem de machine die kunst maakt. Later heeft hij al tekenend geprobeerd alle mogelijkheden in kaart te brengen en kwam op 560 variaties uit, waarvan de meeste nooit uitgevoerd zijn. Zij maken de logica achter het werk van Ulrich Rückriem zichtbaar.

  • Graniet

    Graniet is een dieptegesteente en dat wil zeggen dat het is gevormd door het ondergronds stollen van magma. Graniet komt in de hele wereld voor in allerlei soorten en kleuren.

    Lees meer
  • Wie is Ulrich Rückriem?

    Ulrich Rückriem (Düsseldorf, 1938) is een Duitse beeldhouwer, die op grond van zijn werkwijze tot de minimalistische stroming wordt gerekend. Hij werkte aan de Dombauhütte in Keulen (restauratie van de Dom van Keulen).

    Lees meer