Informatie Download
Duitsland (Duitsland) -

Baardmankruik 16de- 17de eeuw

Een Baardmankruik is een kruik die gemaakt is in het Rijnlands "Steengoed"-gebied rondom de stad Keulen in de 15e tot en met de 18e eeuw. Volgens de overlevering zou de baardige manskop op de hals van de kruik God moeten voorstellen. Volgens een andere verklaring zouden Keulse pottenbakkers, die in de 16e eeuw werden verjaagd uit de stad Keulen uit kwaadheid de gezichten van de Keulse stadsbestuurders hebben aangebracht op de hals van de baardmankruiken. De pottenbakkers zouden verjaagd zijn vanwege het gifgas dat vrijkwam bij hun bakproces. Dit leidde tot een rel en veel pottenbakkers vestigden zich in Frechen. Tot op heden is het nog niet bewezen. De heel vroege vormen uit de 15e en 16e eeuw (Spitsneuzen) lijken hun oorsprong te hebben in kruiken uit de Romeinse tijd.

  • Gres (keramisch product)

    Gres of steengoed is een keramisch materiaal dat gemaakt is van een kleisoort die tegen hoge temperaturen bestand is. De eigenschappen van gres zitten in tussen die van aardewerk en porselein. Het wordt gebakken bij 1150 tot 1350 °C, waarbij het versintert, waardoor het niet-poreus is en ondoordringbaar wordt voor de meeste vloeistoffen. Het is ook goed bestand tegen zuren. Vanaf de 14e eeuw werd dit 'Keuls aardewerk', vooral bekend door de Keulse pot.

    Lees meer
  • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

    De baardmankruik

    Dhr. van der Velden, gids van het Nederlands Waterleidingmuseum, vertelt in het voormalige Nederlands Waterleidingmuseum over de geschiedenis en herkomst van de baardmankruik.

    Lees meer