Informatie Download
Charley Toorop 1891 Katwijk (Nederland) - 1955 Bergen (NH) (Nederland)

Westkapelle II 1931

 • Wie was Charley Toorop

  Charley Toorop was de dochter van Jan Toorop en Annie Hall. Haar zoon Edgar Fernhout, ook wel Eddy Fernhout genaamd, werd eveneens kunstschilder. Haar andere zoon, John Fernhout, werd filmer, en werkte veel samen met Joris Ivens. Zij was de grootmoeder van kunstschilder Rik Fernhout (zoon van Edgar Fernhout). Charley was de schoonmoeder van de bekende fotografe Eva Besnyö die in 1933 trouwde met John Fernhout.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Leven en werk Charley Toorop [55.01 min]

  Leven en werk Charley Toorop [55.01 min] VPRO documentaire uit 1997 over werk en leven van Charley Toorop (1891-1955)gemaakt door Kiki Amsberg en Paul Wildenberg. In 1932 kwam zij in Bergen wonen.

  Lees meer
 • Wat is een lithografie

  Lithografie is een grafische techniek, die tot de vlakdruk behoort. Het woord is afgeleid van de Griekse woorden λίθος lithos (steen) en γράφειν grafein (tekenen/schrijven) en betekent steendruk.Lithografie maakt gebruik van het vet in het tekenmateriaal en in de drukinkt. Als drager van de tekening dient een bepaald soort kalksteen of een gecoate metalen plaat. Wanneer de tekening af is, wordt de steen vochtig gehouden en het tekenmateriaal vervangen door drukinkt . Met een pers wordt de geïnkte tekening overgebracht op papier.

  Lees meer
 • Wat is expressionisme

  Het expressionisme is begonnen in Duitsland, vooral in kunstenaarsbewegingen, zoals Die Brücke, Der Blaue Reiter, en het Bauhaus. In 1911 gebruikte Herwarth Walden voor het eerst de term "expressionisme" in zijn polemisch tijdschrift "Der Sturm". In diezelfde tijd ontstond in Frankrijk het fauvisme, een vergelijkbare stroming.Het expressionisme kende een bloeitijd in het eerste kwart van de 20e eeuw. Vooral in de schilderkunst wordt, bijvoorbeeld bij het gebruik van kleuren, vaak afgeweken van de werkelijkheid. De kleur wordt gebruikt om gevoelens te accentueren. Vaak worden ook voorbeelden uit de natuur vervormd, juist ook hier weer, om de expressiekracht te verhevigen

  Lees meer
 • De Bergense school

  De Bergense School is een stroming in de Nederlandse schilderkunst tussen 1915 en 1925 die wordt gekenmerkt door een expressionistische stijl met kubistische invloeden en donkere tinten. De kunstenaars woonden en werkten in of nabij het Noord-Hollandse kunstenaarsdorp Bergen.

  Lees meer