Informatie Download
Dorothé van Driel 1957 Amsterdam (Nederland) - 2006 Groningen (Nederland)

Underseas 2003

Dorothé van Driel (1957-2006) was beeldhouwster in glas. Zij experimenteerde onophoudelijk met een techniek waarin zij lagen transparant en gekleurd glas liet samensmelten. Haar inspiratie haalde ze uit de natuur. Zo liet zij zich in Key West, Florida, betoveren door de wereld van de diepzee. Dit leverde haar serie ‘Underseas’ op die bestaat uit objecten die herinneren aan koralen, sponzen, kwallen en schelpdieren.

In het boek ‘Dorothé – leven en werk van Dorothé van Driel’ vat Eric Bos kernachtig samen waar het artistieke talent en werklust van Dorothé toe geleid heeft: ‘Haar sculpturen tonen niet alleen vormen met een sterke, associatieve werking, maar vertellen ook het fascinerende verhaal van hun ontstaan en geboren worden. Als zij als ‘kinderen van het vuur’ hun eigen weg gaan, naar expositieruimte en publiek.’

Zowel in haar leven als in haar werk als beeldend kunstenaar heeft Dorothé van Driel altijd gezocht naar de essentie. In vijfentwintig jaar tijd resulteerde deze zoektocht in een rijk oeuvre van sculpturen waarmee zij een vooraanstaande plaats verwierf in de Nederlandse beeldhouwkunst. Vooral haar sculpturen die hun oerkracht ontlenen aan de werking van licht in glas, meestal gecombineerd met materialen als brons en ijzer, zijn bekend.

  • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

    Een ambacht: glasblazen

    Dit is een film over het ambacht glasblazen.

    Lees meer