Informatie Download
Hendrik de Vries 1891 Haarlemmerliede (Nederland) - 1985 Velsen (Nederland)

Futuristisch landschap met twee sterren (Stad bij nacht) z.j.

Voor veel mensen is Hendrik de Vries vooral bekend vanwege zijn gedichten. Toch zullen zijn tekeningen hen niet vreemd voorkomen, zijn beeldende werk ligt namelijk in het verlengde van zijn literaire werk. De Vries haalde zijn inspiratie uit een droomwereld vol geheimen en zijn werk laat veel aan de fantasie over. In één van zijn bundels weerspiegelt hij een wereld zoals het kind die ziet; de echte en de sprookjesachtige wereld zijn niet te scheiden, het is een wereld vol griezelig gevaar. Er gelden taboes, maar het kind zoekt het gevaar toch op, de afloop wordt echter niet verteld. Al deze thema’s uit zijn gedichten zijn terug te vinden in zijn tekeningen.
Als beeldend kunstenaar was De Vries autodidact. Hij ging niet uit van een vooropgezet plan, nooit maakte hij eerst een voorstudie of schets. De meeste tekeningen ontstonden in korte perioden van plotselinge inspiratie, waarin hij in hoog tempo veertig, vijftig tekeningen maakte. Die inspiratie kreeg hij ook op zijn jaarlijkse vakantiereizen naar Spanje in de periode van 1924 tot 1936. Daar kwam hij in aanraking met dansmuziek en dansliederen die hem, ook in zijn tekenkunst, het meest beslissend zouden beïnvloeden. Hij had in Spanje veel contact met zigeuners. Vooral de zigeunermeisjes en vrouwen fascineerden hem. Thuis tekende hij deze zigeunervrouwen, meestal als danseressen. Hendrik de Vries werkte steeds uit het hoofd en uit de herinnering, zo tekende hij ook de Spaanse landschappen. Voor hem vormde de fantasie het uitgangspunt.

  • Wie was Hendrik de Vries

    Hendrik de Vries (1896 – 1989) was een Nederlands dichter en schilder. Hij was zo in de Spaanse cultuur verdiept geraakt, dat hij heel wat gedichten (met name copla's) in het Spaans heeft geschreven.

    Lees meer