Informatie Download
Richard Earlom 1743 London (Groot-Brittannië) - 1822 London (Groot-Brittannië)
naar Claude Gellée 1600 Chamagne (Frankrijk) - 1682 Rome (Italië)

Mythologische voorstelling 1803

Richard Earlom reproduceerde in de jaren 1774 tot 1777 alle tekeningen uit het ‘Liber Veritatis’. In dit boek had Claude Lorrain gedurende zijn leven tekeningen gemaakt van al zijn schilderijen. Deze prent is vervaardigd naar tekening nr. 35 van het werk “Landscape with Asclepius Reviving Hippolytus” uit ca. 1860-65. De Griekse held en god van de geneeskunst Asklepios, zoon van Apollo, wekt Theseus’ zoon Hippolytus weer tot leven. De godin van de jacht Diana, herkenbaar aan haar speer en pijl en boog, staat ernaast. Het is een illustratie bij Ovidius’ Metamorfosen.

Richard Earlom was een zeer vaardig etser, die zich gespecialiseerd had in de mezzotint. Deze techniek maakt het mogelijk verschillende grijstonen te bereiken en vloeiende overgangen tussen deze halftonen te realiseren. Door de fluwelige indruk, die zo ontstaat, kan de sfeer van het oorspronkelijke werk goed benaderd worden.

Claude Gellée, genoemd (Le) Lorrain vanwege zijn geboortestreek Lotharingen, wordt beschouwd als een van de belangrijkste landschapsschilders van zijn tijd. Lorrain woonde en werkte ongeveer 60 jaar in Italië. Het landschap was zijn specialisme, hoewel hij ook voorstellingen uit het Oude en Nieuwe Testament en mythologische onderwerpen schilderde. De wijde omgeving van Rome met zijn architectuur, hoge bomen, zee en bergen op de achtergrond, vormde het decor voor zijn geïdealiseerde landschappen, die bekend waren om hun formele perfectie en tijdloze kwaliteit. Hij combineerde in zijn barokke landschapsschilderkunst de invloeden van het classicisme uit Bologna met een Caravaggistisch gebruik van licht. Lorrains werk heeft grote invloed uitgeoefend op de (Engelse) landschapschilderkunst van de 18e en 19e eeuw, bijvoorbeeld op het werk van John Constable en William Turner.

  • Wie was Richard Earlom?

    Richard Earlom (1743 – 1822) was een van de beste grafici van zijn tijd. Hij had zich gespecialiseerd in de mezzotint en won regelmatig prijzen met zijn werk. Earlom woonde en werkte zijn hele leven in Londen. Zijn grootste opdracht was het vervaardigen van 300 prenten naar de tekeningen van Claude Lorrain.

    Lees meer
  • Asklepios wekt Hippolytus tot leven

    Asklepios, zoon van Apollo en Coronis, werd na de dood van zijn moeder grootgebracht door de wijze Centaur Chiron, die hem onderwees in de geneeskunst. Asklepios bleek zo getalenteerd, dat hij zelfs doden tot leven kon wekken. Dit wekte echter ook de woede van Zeus op, die hem vervolgens doodde hem met zijn bliksem.

    Lees meer