Informatie Download
Lucas Cranach de Oude 1472 Kronach (Duitsland) - 1553 Weimar (Duitsland)

Een Saksische prins te paard 1506

Op dit werkje zien we een jongen die op een paard door het landschap rijdt. Met zijn linkerhand houdt hij het leidsel vast, zijn rechterarm heeft hij opgeheven. Hij is rijk gekleed in een mantel en draagt een hoofddeksel met veren. Mogelijk is de jongen een Saksische prins. Vorstelijke personen tooiden zich graag met de kostbare veren. Op de achtergrond ligt een stad met stadsmuren en een stadspoort (Wittenberg?). Rechts in een boom hangen twee schilden met het keurvorstelijk en hertogelijk wapen van Saksen.

Lucas Cranach de Oude was naast schilder ook graficus en boekdrukker. De kneepjes van het houtsnijden leerde Lucas Cranach van zijn vader, die in die techniek boekillustraties vervaardigde. In de werkplaats van Cranach stond een drukpers, die gebruikt werd voor het vervaardigen van portretten, kopergravures en houtsneden. Hij vervaardigde veel pamfletten voor de verspreiding van Luthers woord. Ook het beeld dat wij tegenwoordig van Luther hebben is door hem bepaald. Daarnaast werd de pers gebruikt voor het drukken van bijbels, verluchtigd met expressieve houtsneden.

 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Houtsnede

  Cranachs vader is vermoedelijk in dienst geweest van de bisschop van Bamberg; hij was ervaren in het vervaardigen van houtsneden, die gebruikt werden als boekillustraties en Lucas heeft bij hem de kneepjes van dat vak geleerd. Het proces van het vervaardigen van een houtsnede is hier te bekijken.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  The Cranachs and Medieval Modern Art

  Een documentaire van DW (Engels) over vader en zoon Cranach en hun atelier. Dezelfde film is ook in het Duits beschikbaar onder de titel “Die Cranachs und die Moderne im Mittelalter”.

  Lees meer