Informatie Download
Henk Visch 1950 Eindhoven (Nederland) -
Zeger Reijers, Bergen -

Zonder titel 1984

Deze zeefdruk is exemplarisch voor een steeds weer terugkerend thema in het oeuvre van Henk Visch (geb. 1950). Benen en voeten, het staan op de grond: talloze malen heeft de kunstenaar dit onderwerp uitgebeeld.

Visch werkt uit zijn hoofd en herinnering, hij streeft geen realisme na. Zijn werken ontstaan associatief: een gedachte of ingeving komt bij hem op en wordt heel spontaan aan het papier toevertrouwd. De stijl waarin Visch werkt is te karakteriseren als terloops, lichtvoetig, kwetsbaar en ook wel bizar. Het surrealistische karakter komt niet alleen tot uiting in zijn grafische werk en de verfijnde tekeningen waarmee hij als kunstenaar begon, maar spreekt ook uit zijn latere, driedimensionale werk.

Henk Visch lijkt in zijn driedimensionale werken aanvankelijk voort te borduren op zijn tekeningen. Sierlijke en fragiele werken zijn het, die weinig massa en volume hebben. Pas later volgen de bekende en grote -soms zelfs reusachtige- sculpturen, in allerlei materialen. Veel van zijn werken hebben een plek in de openbare ruimte gekregen.

De werken van Henk Visch zijn in talrijke museale en particuliere collecties opgenomen, zowel in binnen- als buitenland. Hij heeft talloze tentoonstellingen, nationaal en internationaal, op zijn naam staan.

 • Wie is Henk Visch?

  Opgeleid in de grafische kunsten maakte Visch aanvankelijk vooral tekeningen en etsen. Vanaf 1983 werd hij steeds meer bekend door zijn sculpturale werk.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Artist Talk

  In het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) spreekt Johan Pas doctor in de kunstwetenschappen Johan Pas met kunstenaar Henk Visch (duur van het filmpje plm. 53 min)

  Lees meer