Informatie Download
Jacob Houbraken 1698 Dordrecht (Nederland) - 1780 Amsterdam (Nederland)
naar Hendrik Pothoven 1725/1728 Amsterdam (Nederland) - 1807 Amsterdam (Nederland)
naar Bartholomeus van der Helst 1613 Haarlem (Nederland) - 1670 Amsterdam (Nederland)

Andries Bicker 1760

Bartholomeus van der Helst of Bartelt (Haarlem, 1613 - 16 december 1670) was een Nederlands kunstschilder uit de Gouden Eeuw. Hij schilderde voornamelijk individuele portretten, maar ook groepsportretten van regenten en schutters. Buiten deze stukken zijn er slechts één historiestuk, één naakt en één stadsgezicht van hem bekend. De wat lossere en gladdere stijl van Van der Helst kwam in het midden van de 17de eeuw in de mode en verdrong de meer psychologische van Rembrandt, zijn grote concurrent. Een aantal van Rembrandts leerlingen, zoals Ferdinand Bol en Govert Flinck, namen de gladde stijl van Van der Helst over.

Deze tekst komt van Dbpedia, lees meer op DbPedia
  • Wie was Andries Bicker

    Andries Bicker (1586 - 1652) heer van Engelenburg (heerlijkheid Engelenburg bij Herwijnen) was een koopman en bewindhebber van de VOC, gedeputeerde der Staten-Generaal en kolonel in de schutterij. Hij dreef een pelshandel op Moscovië, waarmee hij schatten verdiende.

    Lees meer
  • Meer over de gravure

    Een gravure is een afdruk in diepdruk-techniek van een afbeelding of een tekst die in een metalen plaat is gegraveerd (gesneden). Anders dan bij een ets, waarbij de tekening door zuurinwerking wordt verkregen, wordt bij een gravure de afbeelding direct in de plaat gemaakt.

    Lees meer