Tibout Regters wordt in 1710 in Dordrecht geboren en vestigt zich op 22-jarige leeftijd in Amsterdam, waar hij de rest van zijn leven werkt aan een oeuvre dat bestaat uit portretten van individuen en familiegroepen. Dit portret van een onbekende dame, dat Regters een jaar voor zijn dood schildert, neemt daarbinnen een bijzondere plaatst in, omdat het de enige keer is dat hij iemand ten voeten uit afbeeldt.
Door het grote formaat wordt de aandacht onmiddellijk naar de kostbare japon getrokken.
Deze ruimvallende ‘robe à la française’ met typerende rugsleep is gemaakt van zijde met een ondergrond van damast, waarop een bloemenpatroon is aangebracht. Ook de diamanten oorhangers, de ketting met parels en het met diamanten bezette horloge wijzen op grote rijkdom. Het is goed mogelijk dat de opdrachtgeefster met dit ongewoon grote schilderij en met al deze kostbare details haar welvaart en maatschappelijke positie wil benadrukken.
Een intrigerend element is het boek op de tafel. De rugtitel ‘K. Grandison’ is een verwijzing naar de destijds populaire roman Sir Charles Grandison van Samuel Richardson uit 1753. Of er een diepere betekenis schuilt in de aanwezigheid van het boek, dat gaat over een ongelukkige liefde, is niet bekend. De roman is in die tijd een nieuw literair genre. Het is aannemelijk dat de geportretteerde door de publicatie wil laten zien ze tot de modieuze elite behoort.