Informatie Download
Ulrich Rückriem 1938 Düsseldorf (Duitsland) -

Eisen-Objekt 1974

Ulrich Rückriem wordt op grond van zijn werkwijze tot de minimalistische stroming gerekend. Hij vindt dat een beeldhouwwerk eenvoudig moet zijn. Een kunstenaar moet zijn materialen niet veranderen in iets wat niet bij het materiaal past. Een stuk steen hoeft bijvoorbeeld geen kanten kraagje te worden. Het materiaal moet herkenbaar blijven als dát materiaal. In de beelden van Rückriem blijft de natuur altijd aanwezig. Met zijn beelden van hout, ijzer, staal of steen, die het creatieve proces evenals de bewerkingsmethode verraden, leverde Ulrich Rückriem een belangrijke bijdrage aan de process art.

Process art of proces kunst is een algemene term voor een soort van kunst, waar het proces van het creëren belangrijker is dan het eindproduct. Procesgerichte kunst bevat een specifieke filosofie van de techniek. Waar sommige andere vormen van kunst zich alleen richten op het eindresultaat, wordt proces kunst vaak gemaakt om het belang van de inhoud via de stijl, of van functie boven vorm, te illustreren. Deze benadering van kunst kan worden gevonden in tweedimensionale beeldende kunst zoals schilderen of tekenen, maar ook in meer complexe of onduidelijke vormen van kunst, zoals performance art.

 • Wie is Ulrich Rückriem?

  Ulrich Rückriem (Düsseldorf, 1938) is een Duitse beeldhouwer, die op grond van zijn werkwijze tot de minimalistische stroming wordt gerekend. Hij werkte aan de Dombauhütte in Keulen (restauratie van de Dom van Keulen).

  Lees meer
 • IJzer

  Uit opgravingen blijkt dat rond 4000 v.Chr. ijzer al werd gebruikt in Sumer en het Oude Egypte voor speerpunten en ornamenten. Veelal was het ijzer hiervoor afkomstig van ingeslagen meteorieten (het zogenaamde meteoorijzer). In de volksmond wordt de term ijzer vaak gebruikt voor materiaal dat eigenlijk staal heet, een legering van ijzer en koolstof.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Ausstellung Ulrich Rückriem

  Deze film gaat over: “Kurzer Beitrag über die Vernissage der Ausstellung »Ulrich Rückriem: Sockel -- Passepartout -- Kleiner Kosmos« im Kunstverein Lippstadt am 15. Mai 2011.”

  Lees meer