Informatie Download
toeschrijving aan Lucas Cranach de Oude 1472 Kronach (Duitsland) - 1553 Weimar (Duitsland)

Johan Frederik de Grootmoedige (1503-1554), keurvorst van Saksen ca. 1532

We zien hier Johan Frederik de Grootmoedige (1503-1554), gedurende 15 jaar keurvorst van Saksen. Hij was een aanhanger van de Reformatie en begunstiger van de Universiteit van Wittenberg. De vorst is blootshoofds, maar draagt een met een enorme bontkraag afgezette mantel over een hemd met een prachtig versierde kraag. Het medaillon en de zegelring verlenen hem nog eens extra waardigheid. De stofuitdrukking van het bont en de versierselen op de kraag is prachtig. Lucas Cranach de Oude was een kundig portrettist en wist naast het uiterlijk ook het karakter van de geportretteerde weer te geven.

Lucas Cranach de Oude belichaamt de idealen van een succesvol man ten tijde van de Renaissance; naast schilder, graficus en boekdrukker was hij ook politicus en ondernemer. De beginselen van de - met name grafische - kunst leerde hij van zijn vader. Daarna vertrok hij voor enkele jaren naar Wenen. Hij werd in 1505 benoemd tot hofschilder van de Saksische Keurvorst Frederik III. Beroemd werd hij vooral door zijn vele portretten van hoofse, kerkelijke en (vooraanstaande) burgerlijke personen. Naast de talrijke schilderijen met protestantse inhoud vervaardigde Cranach tevens werken in de katholieke traditie. Later legde hij zich ook toe op mythologische werken. Hij hield er een groot en productief atelier op na, dat ook na zijn dood nog decennialang door zijn zoon Lucas Cranach de Jonge en andere medewerkers werd voortgezet.

  • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

    The Cranachs and Medieval Modern Art

    Een documentaire van DW (Engels) over vader en zoon Cranach en hun atelier. Dezelfde film is ook in het Duits beschikbaar onder de titel “Die Cranachs und die Moderne im Mittelalter”.

    Lees meer
  • Wie was Johan Frederik I?

    Keurvorst Johan Frederik I, bijgenaamd "de Grootmoedige", verloor zijn status als keurvorst van Saksen bij de Capitulatie van Wittenberg (1547), nadat de protestantse prinsen de strijd tegen het Heilige Roomse Rijk van Keizer Karel V hadden verloren.

    Lees meer