Informatie Download
Utagawa Hiroshige 1797 (Japan) - 1858 (Japan)

Een vogel op een tak ca. 1840

Deze Japanse houtdrukprent behoort tot het genre ‘katjo-ga’, een prent van bloemen en/of vogels.

Utagawa Hiroshige (1797 - 1858), geboren als Ando Tokutaro, behoort tot de grootste meesters van de Japanse prentkunst. Vanaf zijn 27e wijdde hij zich volledig aan de schilderkunst. Aanvankelijk maakte hij boekillustraties en vervolgens ‘bijin-ga’, prenten van mooie vrouwen. Hiermee stopte hij echter om landschappen te gaan schilderen. Zijn debuut als landschapsschilder maakte hij met de 10-delige serie ‘Toto Meisjo’, ‘Beroemde plaatsen in de oosterse hoofdstad’. De naam Utagawa mocht hij gebruiken ten teken dat hij hoorde bij de belangrijke Utagawa-school voor ukiyo-e. Zijn reputatie als ‘meester van het landschap’ had hij te danken aan de eerste serie van de ‘53 nederzettingen langs de Tokaido’, die hij maakte na zijn voetreis in 1832; een serie die nog steeds wordt beschouwd als een van de beste op dit gebied.

Tegelijk met de landschapsschilderingen begon Hiroshige ook ‘katjo-ga’, prenten van vogels en bloemen, te ontwerpen. Zijn prenten worden gezien als zeer poëtisch. Hiroshige’s houtsneden verschenen in grote oplagen en zijn invloed op andere prentkunstenaars was groot. In het Westen werd zijn werk eind 19de eeuw populair bij zowel verzamelaars als kunstenaars, onder wie Van Gogh en Gauguin. Door de invloed van prenten van onder anderen Hiroshige en Hokusai gingen westerse kunstenaars in hun werk Japanse motieven en stijlelementen gebruiken. Dit wordt aangeduid met de term Japonisme.

  • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

    Slideshow - Meester van de natuur

    Hiroshige was een meester in het weergeven van de natuur; met name van vogels en bloemen. Bij enkele werken is duidelijk zijn invloed op Van Gogh te zien.

    Lees meer