Informatie Download
Christiaan Andriessen 1775 Amsterdam (Nederland) - 1846 Amsterdam (Nederland)

De tekenles 1805-1808

Het getekende dagboek van de kunstenaar Christiaan Andriessen, dat hij van 1805 tot en met 1808 met pen en penseel tekende, is een unieke bron om het alledaagse leven van die tijd te leren kennen. Andriessen maakte aanvankelijk vaak dagelijks een schets. Familie en vrienden, politieke gebeurtenissen en impressies van het Amsterdamse straatleven vormden zijn belangrijkste onderwerpen. Dat alles en nog veel meer vond zijn weerslag in het getekende dagboek. Waarom begon hij er aan? En waarom hield hij er naar vier jaar weer mee op? Het blijft duister. Vermoedt wordt dat hij zijn dagelijkse tekeningen vooral maakte voor het vermaak van zijn familie en vrienden. Die zien zichzelf en hun al dan niet geliefde kennissen er steeds weer op terug, in soms mallotige situaties en met vaak grappige dialoogjes, uit het leven gegrepen. Er zijn ook prenten waarop we Andriessen met intimi ginnegappend over een dagboektekening gebogen zien staan.

Er zit veel beweging in zijn tekeningen en in de houding van zijn figuren komt hun stemming vaak mooi tot uiting. Ook zijn teksten getuigen van een grote opmerkingsgave. In Christiaan Andriessen is waarschijnlijk een groot journalist verloren gegaan. Maar zijn dagboek maakt veel goed.

  • Wie was Christiaan Andriessen?

    Christiaan Andriessen (1775 - 1846) was een Nederlands tekenaar. Hij was de zoon van Jurriaen Andriessen, een bekende behangschilder, tekenaar en docent aan de Stads Teekenacademie. Zijn "dagboek" met ruim 700 tekeningen is bewaard gebleven.

    Lees meer