Informatie Download
Karel Appel 1921 Amsterdam (Nederland) - 2006 Zürich (Zwitserland)

Zonder titel z.j.

Karel Appel heeft zijn werken met veel gevoel gemaakt en het maakproces was vaak best heftig te noemen. In 1961 kwam er een documentaire uit waarin je hem aan het werk ziet. Hier doet hij zijn beroemde uitspraak: “Ik rotzooi maar een beetje an.” Toch is dit niet helemaal waar. Ogenschijnlijk maakt Appel zijn schilderijen door klodders verf op een doek te gooien zonder erover na te denken. Achteraf blijkt dat Appel zich heeft verdiept in de kunstgeschiedenis en in kunstenaars die hem inspireren. Het uiteindelijke werk vergt meer planning dan op het eerste gezicht lijkt.

Op de kunstacademie ontmoette Appel mede-kunstenaars Corneille en Constant met wie hij nog lange tijd bevriend zou blijven. Met zijn drieën waren ze lid van CoBrA. De groep bestond uit een aantal schilders uit Kopenhagen, Brussel en Amsterdam. Van deze steden is de naam CoBrA dan ook een samentrekking. De groep maakte kunstwerken waaraan een filosofie verbonden zat. In de jaren na CoBrA bleef Appel zijn stijl ontwikkelen. Hij gebruikte steeds andere materialen en stijlen en combineerde disciplines. Zijn werk heeft nog steeds invloed op hedendaagse kunstenaars.

  • Video (2016)

    In deze video ziet u Karel Appel aan het werk in zijn jonge jaren en tijdens zijn toelichting op de tentoonstelling van zijn werken.

    Lees meer
  • Wie was Karel Appel

    Karel Appel (1921 – 2006) was een Nederlands schilder en beeldhouwer in de moderne kunst die tot de expressionisten kan worden gerekend. Hij brak door met zijn lidmaatschap van de Cobragroep.

    Lees meer