Informatie Download
Ginori 1702 Doccia (Italië) - 1757 Doccia (Italië)

Vaas z.j.

De Ginori fabriek is de eerste en enige fabriek die de schoonheid van beeldende kunst combineert met de schoonheid van alledaagse voorwerpen. Het verhaal van de 'white gold factory' is die van een aloude visie, het verhaal van een onderneming die haar status van absolute superioriteit bijna 275 jaar heeft behouden. Altijd op zoek naar artistieke en creatieve excellentie, terwijl veranderende stijlen en ontwikkelingen en nieuwe technieken worden geïntroduceerd.

De 'witte goudfabriek' werd in 1735 gesticht in Florence, in het groothertogdom Toscane, door de grote denker en ondernemer markies Carlo Andrea Ginori. Toen de Florentijnse aristocraat de fabriek creëerde in de villa op het familiedomein in Doccia was de 'witgouden koorts' net begonnen zich over Europa te verspreiden. De beginjaren waren moeilijk, maar de productie versnelde snel en Ginori werd één van de beroemdste makers van artistiek porselein. In 1747 waren er slechts twee ovens in de Doccia-fabriek, één voor majolica en één voor porselein. Tegen 1889 waren er vijftien ovens en 1200 werknemers. Het succes van de familie Ginori bleef bestaan tot 1896, toen het bedrijf fuseerde met de Milanese keramiekproducent Augusto Richard, die al vele fabrieken bezat in het noorden van Italië. En zo werd Richard-Ginori opgericht. In die periode werden veel mechanische innovaties geïntroduceerd in de workshops, waarbij nieuwe Art Nouveau-invloeden werden gebruikt naast de 'klassieke' modellen van de Doccia-productie.

  • Doccia Porselein

    De Doccia porselein fabriek te Doccia, vlak bij Florence, werd opgericht in 1735 door handelaar Carlo Ginori. De eerste productie bestond uit zachte imitatie porselein. Pas in 1740 kwamen de eerste porseleinen producten uit. De fabriek is in 2013 overgenomen door Gucci. Engelstalige site.

    Lees meer
  • Wat is aardewerk

    Aardewerk is zachter en minder duurzaam dan steengoed en porselein, maar het is veel gemakkelijker en goedkoper te maken. Vanwege de poreusheid van aardewerk dient het vrijwel altijd geglazuurd te worden. Keramiek wordt pas steengoed genoemd als het op een temperatuur van meer dan 1200 graden Celsius is gebakken.

    Lees meer