Informatie Download
H.P. Berlage 1856 Amsterdam (Nederland) - 1934 Den Haag (Nederland)
Piet Zwart 1885 Zaandijk (Nederland) - 1977 Voorschoten (Nederland)
Glasfabriek Leerdam -

Bord ontwerp 1924

Piet Zwart dankt zijn bekendheid vooral aan zijn ontwerp van de Bruynzeelkeuken in 1938 en aan zijn vooruitstrevende grafische ontwerpen voor bedrijven als de PTT en de Nederlandsche Kabelfabriek. Zijn oeuvre is beduidend breder dan dat. Hij werkte als binnenhuisarchitect, industrieel vormgever, reclametypograaf, fotograaf, criticus en docent en speelde in al deze hoedanigheden een belangrijke rol in het Nederlandse ontwerpklimaat van de twintigste eeuw. Door zijn veelzijdigheid en zijn invloed op huidige vormgevers riep de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers hem in 2000 uit tot ‘Ontwerper van de eeuw’.

In 1921 trad Piet Zwart in dienst van het Voorburgse bureau van H.P. Berlage. Hij werd assistent en eerste tekenaar. Een van zijn eerste opdrachten bij Berlage betrof het ontwerpen van een servies in geel persglas voor mevrouw Helene Kröller-Müller van het Jachthuis Sint-Hubertus op de Hoge Veluwe. Zwart koos voor eenvoudige basisvormen zoals cirkel en zeshoek. Niet alleen was deze vereenvoudigde vorm functioneel voor de fabricage, ook deed hij hiermee een principiële uitspraak over de mogelijke harde vorm van een dagelijks gebruiksvoorwerp. Een voorwerp zonder decoratie maar toch rijk aan visuele informatie. Zwart geloofde in functionaliteit, standaardisatie en machinale productie en profileerde zich als een van de eerste industriële vormgevers van Nederland. In zijn ogen moest een ontwerp zowel rekening houden met ergonomie en gebruiksvriendelijkheid als met massaproductie.

 • Hendrik Petrus Berlage

  Hendrik Petrus Berlage (1856 – 1934), Hein Berlage voor intimi, was een invloedrijk Nederlands architect en stedenbouwkundige. Veel werken van Berlage bevinden zich in Amsterdam.

  Lees meer
 • Helene Kröller-Müller

  Helene Emma Laura Juliane Kröller-Müller (1869 - 1939) was een van de eerste vrouwen in Europa die een grote kunstcollectie bij elkaar bracht.

  Lees meer
 • Ontbijtservies van Hendrik Berlage en Piet Zwart

  Op deze site staat een afbeelding van het ontbijtservies van Hendrik Berlage en Piet Zwart dat is gemaakt van persglas.

  Lees meer
 • Wie was Piet Zwart?

  Piet Zwart (1885 – 1977) was een Nederlandse fotograaf, boekbandontwerper, typograaf en industrieel ontwerper. Typerend voor zijn ontwerpstijl zijn: a-traditionalisme, elementaire opbouw, doelmatigheid en spirituele inventie.

  Lees meer