Informatie Download
Jacob Houbraken 1698 Dordrecht (Nederland) - 1780 Amsterdam (Nederland)
naar Hendrik Pothoven 1725/1728 Amsterdam (Nederland) - 1807 Amsterdam (Nederland)
naar Michiel van Musscher 1645 Rotterdam (Nederland) - 1705 Amsterdam (Nederland)

Nicolaas Witsen z.j.

  • Van Musscher: portrettist van de elite

    “Was je in de 17e eeuw rijk, dan liet je een portret van jezelf in je weelderigste kledij maken. Het was het ideale middel om allure uit te stralen. En door wie liet je je dan op je paasbest portretteren? Door Michiel van Musscher natuurlijk!” Een artikel door Mei jet Broers, 2012.

    Lees meer
  • Wie was Hendrik Pothoven?

    Hendrik Pothoven (1725 - 1807) was een Nederlandse kunstschilder. Hij tekende rond de honderd portretten van leden van de Amsterdamse en Haagse elite. Veel van zijn werk was bestemd voor de ‘Vaderlandsche Historie’ door Jan Wagenaar (historicus). Pothoven maakte onder meer twee tekeningen van de schuttersstukken van Rembrandt van Rijn en Bartholomeus van der Helst.

    Lees meer
  • Wie was Jacob Houbraken?

    Jacob Houbraken (1698 - 1780) was een Noord-Nederlands tekenaar, graveur en kunstverzamelaar. Hij leerde het beroep van etser van zijn vader, Arnold Houbraken (1660-1719), die hij jarenlang hielp met diens historische werk ‘De Groote Schouburgh der Nederlantsche konstschilders en schilderessen’. Jacob Houbraken legde zich vrijwel geheel toe op het maken van portretten.

    Lees meer