Informatie Download
Eugène Brands 1913 Amsterdam (Nederland) - 2002 Amsterdam (Nederland)

Schilderij no. 2 1950

Vaak wordt Eugène Brands in één adem met de Cobra-beweging genoemd. Toch behoort hij maar heel kort tot deze beweging. Na de roemruchte gezamenlijke tentoonstelling in het Stedelijk Museum te Amsterdam, in november 1949, neemt hij afscheid van Cobra. Met zijn zeer persoonlijke opvattingen over de schilderkunst is Eugène Brands nu eenmaal veel meer een solist.

In 1950 begint hij de tekeningen van zijn driejarige dochtertje Eugénie te verzamelen. Hij dateert deze en verdiept zich volledig in de wereld van de kindertekening. Een jaar later verandert zijn eigen werk. Er verschijnen fantasierijke afbeeldingen die overeenkomsten vertonen met Cobra werken: figuren met grote hoofden, een wandelend huis, boten en een razende vis. Bezoekers zien het verschil niet tussen het werk van hem en zijn dochtertje. Brands is hier trots op. Het is hem dus gelukt om net zo spontaan te werken als kinderen. Brands blijft het experiment trouw. Hij gebruikt verschillende materialen zoals olieverf of gouache (plakkaatverf) en werkt op doek, papier, karton, taartdoos of op behang. Bijna tien jaar lang laat hij zich door de fantasie van het kind inspireren.

In de jaren zestig verruilt Eugene Brands langzamerhand de figuratie weer voor abstractie. Hij heeft dan twee grote thema's: De eeuwige beweging en de onmetelijkheid van de kosmos. "Ik maak niets, ik ontvang" zegt de schilder Brands. Met een fluweelzachte onverzettelijkheid blijft hij trouw aan zijn intuïtie en gaat zijn eigen weg.

 • Olieverf

  Met olieverf kan zowel dekkend als transparant gewerkt kan worden. Het grote voordeel van olieverf is dat het schilderij dagenlang bewerkt kan worden. Olieverf is vanaf de 15e eeuw een belangrijk materiaal in de schilderkunst.

  Lees meer
 • Wat is de Cobra beweging

  De Cobragroep (1948-1951) was van 1948 tot 1951 een avant-gardebeweging van kunstenaars uit Denemarken, België en Nederland. De beweging werd op 8 november 1948 opgericht in het Café Notre-Dame in Parijs. De naam CoBrA is een acroniem van de hoofdsteden waar de oprichtende leden vandaan komen: Copenhague, Bruxelles en Amsterdam. Het was de belangrijkste internationale avant-garde beweging in de kunst van Europa direct na de Tweede Wereldoorlog.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Eugène Brands en Cobra

  Over het werk van Eugène Brands en Cobra is een film van 9 minuten gemaakt.

  Lees meer
 • Wie was Eugène Brands?

  Eugenius Antonius Maria (Eugène) Brands (1913 - 2002) was een Nederlands kunstschilder. Hij was korte tijd lid van de kunstenaarsgroep Cobra. Behalve schilderijen, maakte Brands ook assemblages, waarbij hij dezelfde abstractie en hetzelfde kleurenpalet toepaste. In 2012 verschenen twee bundels met experimentele gedichten en verhalen uit zijn nagelaten werk.

  Lees meer