Informatie Download
Richard Long 1945 Bristol (Avon) -

African Red Stone Circle 1993

Richard Long maakt sinds het midden van de jaren zestig sculpturen in de natuur. Deze sculpturen ontstaan door het rangschikken van natuurlijke materialen of door heen en weer te lopen op een bepaalde plaats, zodat zich een spoor in het landschap vormt. Long reist hiervoor naar afgelegen gebieden over de hele wereld. Met ter plekke aangetroffen materialen zoals stenen of takken maakt hij elementaire vormen zoals rechte lijnen, cirkels, spiralen en vierkanten. Deze werken veranderen en verdwijnen uiteindelijk allemaal door de invloed van de natuur. Ze worden gedocumenteerd in foto’s en landkaarten, woorden en tekens. Dit materiaal beschouwt Long niet als louter documentatie, maar als kunstwerken op zich. Naast het werk dat in de natuur zelf ontstaat, maakt Long in tentoonstellingsruimtes vloersculpturen van natuurlijke materialen, geordend in dezelfde scherp omlijnde geometrische vormen.

Vanaf het begin van de jaren tachtig maakt Long ook grote muur- en vloerschilderingen van modder waarbij zijn handen en voeten als gereedschap worden ingezet. Deze werken refereren soms aan zijn vloersculpturen. Daarnaast ontstaan minder duidelijk omlijnde ‘schilderingen’ door het uitstorten van emmers modder op een muur. De Engelse rivier Avon is een belangrijke bron voor de werken van Long, waarvoor niet alleen modder, maar ook wrakhout en water uit de rivier worden gebruikt. In 2001 brengt Long in het Rijksmuseum Twenthe een dergelijke muurschildering aan. De titel van het werk, Throwing Muddy Water, is een verwijzing naar de actie waarin het werk ontstaat, terwijl het uiteindelijke resultaat de suggestie wekt van een antropomorfe geestverschijning.

 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  "Walking within Landscapes"

  Dit filmpje geeft een korte impressie van werk van Long. Je ziet goed hoe het werk van richard long eruit ziet. Hij gebruikt o.a. de cirkel als terugkerende vorm.

  Lees meer
 • Wie is Richard Long?

  Long werd in 1945 geboren in Bristol waar hij nog steeds woont. Hij begon zijn studie in 1962, eveneens in deze stad, aan het West England College of Art. Na het voltooien van deze studie startte hij in 1966 een studie aan de St. Martin's School of Art (nu bekend als Central Saint Martins College of Art and Design) in Londen. In hetzelfde jaar dat hij deze studie voltooide had hij zijn eerste solo-expositie bij Konrad Fischer.

  Lees meer