Informatie Download
Ulrich Rückriem 1938 Düsseldorf (Duitsland) -

Zonder titel 1972

Ulrich Rückriem wordt op grond van zijn werkwijze tot de minimalistische stroming gerekend. Hij vindt dat een beeldhouwwerk eenvoudig moet zijn. Een kunstenaar moet zijn materialen niet veranderen in iets wat niet bij het materiaal past. Een stuk steen hoeft bijvoorbeeld geen kanten kraagje te worden. Het materiaal moet herkenbaar blijven als dát materiaal. In de beelden van Rückriem blijft de natuur altijd aanwezig. Met zijn beelden van hout, ijzer, staal of steen, die het creatieve proces evenals de bewerkingsmethode verraden, leverde Ulrich Rückriem een belangrijke bijdrage aan de process art.

Process art of proces kunst is een algemene term voor een soort van kunst, waar het proces van het creëren belangrijker is dan het eindproduct. Procesgerichte kunst bevat een specifieke filosofie van de techniek. Waar sommige andere vormen van kunst zich alleen richten op het eindresultaat, wordt proces kunst vaak gemaakt om het belang van de inhoud via de stijl, of van functie boven vorm, te illustreren. Deze benadering van kunst kan worden gevonden in tweedimensionale beeldende kunst zoals schilderen of tekenen, maar ook in meer complexe of onduidelijke vormen van kunst, zoals performance art.

  • Grafiet

    Grafiet is een van de zachtste vaste elementaire materialen. Het is de grondstof voor potloden. De aromaticiteit van grafiet zorgt ervoor dat elektronen vrij kunnen bewegen. Dit verklaart waarom grafiet een goede geleider van elektrische stroom is.

    Lees meer
  • Wie is Ulrich Rückriem?

    Ulrich Rückriem (Düsseldorf, 1938) is een Duitse beeldhouwer, die op grond van zijn werkwijze tot de minimalistische stroming wordt gerekend. Hij werkte aan de Dombauhütte in Keulen (restauratie van de Dom van Keulen).

    Lees meer