Informatie Download
Reinier Vinkeles 1741 Amsterdam (Nederland) - 1816 Amsterdam (Nederland)
en Cornelis Bogerts 1745 Velsen (Nederland) - 1817 Amsterdam (Nederland)
naar Jacobus Buys 1724 Amsterdam (Nederland) - 1801 Amsterdam (Nederland)

''t Springen van 't graf van Capellen.' z.j.

De patriot Van der Capellen (1741-1784) strijdt, als lid van de Ridderschap van Overijssel, voor vrijheid van meningsuiting en vrijheid van drukpers. In pamfletten stelt hij de vriendjespolitiek van de regenten en het zwakke beleid van stadhouder Willem V aan de orde.

Zijn anonieme pamflet in 1781 "Aan het volk van Nederland" veroorzaakt veel opschudding. Hij pleit voor afschaffing van verplichte drostendiensten door de boeren en hij ondersteunt de onafhankelijkheidsstrijd van de Verenigde Staten van Amerika.

Zijn graftombe, aan de rand van de Gorsselse heide, wordt in de nacht van 6 op 7 augustus 1788 opgeblazen door prinsgezinden. De stoffelijke resten van Joan Derk en zijn vrouw zijn vooraf al in veiligheid gebracht in het familiegraf in de kerk te Gorssel.

  • Wie is Reinier Vinkeles

    Reinier Vinkeles (1741 – 1816) was een Nederlands tekenaar en graveur. Hij maakte onder anderen boekillustraties, historische prenten, topografische scènes en portretgravures. Zijn stijl verschoof van barok naar classicistisch naar meer natuurgetrouw. Zijn oeuvre wordt geschat op ca. 2.500 prenten.

    Lees meer