Informatie Download
Jan van Goyen 1596 Leiden (Nederland) - 1656 Den Haag (Nederland)

Landschap met boerderij en hooiberg 1628

Jan van Goyen was een van de belangrijkste Nederlandse 17de-eeuwse landschapschilders. Hij leerde schilderen in zijn geboortestad Leiden. Later werd hij leerling van de Haarlemse landschapschilder Esaias van de Velde, die aan het begin van de 17de eeuw een belangrijke vernieuwer van het genre was.

De landschappen van Jan van Goyen sluiten aan bij traditie die domineerde in de eerste helft van de 17de eeuw: realistische Hollandse landschappen in ingetogen kleuren. Omdat de meeste landschapschilders in die tijd een beperkt kleurenpalet hanteerden, wordt er vaak gesproken over de ‘tonale periode’. In dit schilderij bereikt Van Goyen een harmonieuze eenheid in de weergave van landschap en atmosfeer.

Van Goyen werkte in een razend tempo door zijn verf in dunne lagen op te brengen. In totaal liet hij zo’n 1200 schilderijen – vooral weidse landschappen en riviergezichten – en 800 tekeningen na. Door zijn snelle productie kon hij zijn schilderijen voor een concurrerend bedrag aanbieden.

 • Wie was Jan van Goyen?

  Jan Josephsz. van Goyen (1596 - 1656) was een zeer productief Nederlands schilder van (rivier)landschappen uit de Gouden Eeuw. Van zijn hand zijn zo'n 1200 schilderijen en 800 tekeningen bekend. Reizend langs de grote rivieren in Holland en Zeeland vond hij de onderwerpen voor zijn schilderijen. Zijn werken ademen een uitgesproken atmosfeer van water en wolkenluchten.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Oeuvre

  Op YouTube is een film van 25 minuten te zien met werken uit het oeuvre van Jan van Goyen.

  Lees meer