Het verhaal over het schilderij van Jan Sluijters
Josien Broeren vertelt het verhaal over het schilderij van Jan Sluijters.
Lees meerIn Laren schilderde Sluijters in 1910 zijn luministische ‘oktoberzonnen’. Zij vormen de onbetwiste hoogtepunten in zijn oeuvre. In een soort verhevigde vorm van het pointillisme gaf hij door middel van losse, expressieve kleurstippels uitdrukking aan zijn eigen persoonlijke beleving van het zonlicht op het landschap. In deze periode stond hij dichtbij Van Gogh. Sluijters had de stralende zonnen van deze kunstenaar op een overzichtstentoonstelling gezien. Net als bij Van Gogh ging het hem erom het licht ‘te pakken’: ‘Als ik de zon zou willen schilderen op het landschap, zou ik dit landschap eerst wel mijn rug willen toekeren om daarna, wanneer ik de sensatie welke het glanzen der zon op het landschap in mij opwekt voel, te gaan componeren in gelen en blauwen en groenen, waaruit dan het landschap te voorschijn zou komen.’
Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Rijksmuseum Twenthe. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.
Josien Broeren vertelt het verhaal over het schilderij van Jan Sluijters.
Lees meerJohannes Carolus Bernardus (Jan) Sluijters (1881 -1957) was een Nederlandse kunstschilder. Hij ontwierp ook affiches en was boekbandontwerper.
Lees meer