Informatie Download
Frederik Lodewijk Huygens 1802 Den Haag (Nederland) - 1887 Leiden (Nederland)
naar Gerard de Lairesse 1641 Luik (België) - 1711 Amsterdam (Nederland)

Achilles tussen de dochters van Lycomedes z.j.

 • Achilles

  Achilles (Latijn) of Achilleus (Oudgrieks: Ἀχιλλεύς, Akhilleús is een figuur uit de Griekse mythologie. Hij is de belangrijkste held uit de Trojaanse Oorlog en de hoofdpersoon in het boek van Homerus, Ilias. Homerus beschrijft de held als de schoonste, de dapperste, sterkste en verhevenste van alle helden.

  Lees meer
 • Gravure

  Een gravure is een afdruk in diepdruk-techniek van een afbeelding of een tekst die in een metalen plaat is gegraveerd (gesneden). Anders dan bij een ets, waarbij de tekening door zuurinwerking wordt verkregen, wordt bij een gravure de afbeelding direct in de plaat gemaakt.

  Lees meer
 • Wie is Gerard de Lairesse?

  Gerard (de) Lairesse of Gérard de Lairesse (1640 – 1711) is een classicistisch kunstschilder en graficus uit de Gouden Eeuw. Hij schildert voornamelijk historische, allegorische en mythologische scènes, vaak gebaseerd op werken van Ovidius of andere letterkundigen. De Lairesse is vooral bekend door zijn zolder- en schoorsteenstukken en de geleerde boeken Grondlegginge der teekenkonst (1701) en Het groot schilderboeck (1707), die van grote invloed waren op 18e-eeuwse (behang)schilders, zoals Jacob de Wit.

  Lees meer
 • Lycomedes en Achilles

  Voorafgaand aan de Trojaanse oorlog zond Thetis uit voorzorg haar zoon Achilles, vermomd als meisje, naar het hof van Lycomedes, om te voorkomen dat een profetie zou uitkomen waarin voorspeld werd dat hij zou sterven in Troje. Aan Lycomedes' hof trouwde Achilles in het geheim met Lycomedes' dochter Deidamia. Ze kregen een zoon Neoptolemus.

  Lees meer