Informatie Download
Jan Weissenbruch 1822 Den Haag (Nederland) - 1880 Den Haag (Nederland)

Gezicht op het Korte Voorhout te 's-Gravenhage ca. 1860

Jan Weissenbruch legde met een romantische liefde voor het verleden het verdwijnende oude Nederland vast. Hij deed dat met een voor zijn tijd fotografische scherpte en realisme. Weissenbruch had een voorliefde voor kleine steden in het rivierengebied, maar woonde zijn hele leven in Den Haag en schilderde ook meerdere Haagse stadgezichten.
Op dit paneel Gezicht op het Korte Voorhout te ’s-Gravenhage is het Korte Voorhout te zien met aan het eind het groen van het Malieveld. Rechts is nog net een vleugel van de Koninklijke Schouwburg zichtbaar. De met elkaar converserende heren met cilinderhoed en dames met parasol tonen dat dit de chique deel van de stad was.
Het lijkt een rustige zondagnamiddag. De al wat lager staande zon werpt lange schaduwen op het plaveisel. Deze donkere vlakken contrasteren met het wit oplichtende pand, net links van het midden. Weissenbruchs stadsgezichten lijken toevallige momentopnames, maar zijn composities zijn heel doordacht. Hij bracht elke steen met de grootste objectiviteit in beeld, maar verstond tegelijkertijd de kunst van het oproepen van een stemming.

  • Wie was Jan Weissenbruch?

    Jan Weissenbruch studeerde van 1839 tot 1847 in Den Haag en kreeg aan de academie les van o.a. Antonie Waldorp. Daarna ontwikkelde hij zich tot een van de beste schilders van stadsgezichten uit zijn tijd. Geliefd waren vooral zijn schilderijen met zoneffect. Weissenbruch was een van de oprichters van het kunstgenootschap Pulchri Studio en de Haagse Etsclub.

    Lees meer
  • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

    Maarten van Rossum over Jan Weissenbruch

    Videoboodschap van Maarten van Rossum n.a.v. de tentoonstelling “Jan Weissenbruch - de Vermeer van de 19e eeuw” in Teylers Museum Haarlem. Hij verwoordt waaruit het geheim van Weissenbruchs schilderkunst bestaat; een spanningsveld tussen Romantiek en Realisme.

    Lees meer
  • Het stadsgezicht

    Het stadsgezicht ontstond in de tweede helft van de 17e eeuw als genre in de schilderkunst. Het werd pas later met deze term aangeduid.

    Lees meer
  • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

    De schoonheid van het dagelijkse

    Ingezoomd op schilderijen van meesterschilder Jan Weissenbruch.

    Lees meer