Informatie Download
Cornelius Rogge 1932 Amsterdam (Nederland) -

Vitrine met hangende zak 1972

Het oeuvre van beeldhouwer Cornelius Rogge bestaat uit een opeenvolging van ‘families’ van werken die op het oog dikwijls zeer verschillend zijn. Al deze werken hebben gemeen dat ze associaties oproepen met onbekende werelden en vergeten rituelen uit een ver verleden. Hij wil slechts attributen aanreiken die associaties op gang brengen. Volgens hem wordt een kunstwerk niet bewust gecreëerd, maar bestaat het al ergens in de maker, die het vervolgens ontdekt, onthult en opgraaft. Hij daalt af in de krochten van zijn ziel om een vorm te vinden voor flarden van herinneringen en halfvergeten indrukken. Het resultaat is een zeer persoonlijke mythologie, die geen afgeronde verhalen of logische inhoud kent. Het werk van Cornelius Rogge gaat ook over tijd. Over wat tijd met ons en met de wereld doet. Hij is eigenlijk een vierdimensionale beeldhouwer.

 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Tentenproject

  Dit gefilmd interview met de kunstenaar Cornelius Rogge over mogelijkheden van conservering en restauratie van het Tentenproject is onderdeel van de presentatie. De film is gepubliceerd in maart 2011.

  Lees meer
 • Wie is Cornelius Rogge?

  Cornelius Hendrik Rogge (1932) is een Nederlandse beeldhouwer, installatiekunstenaar en tekenaar. Hij is een vertegenwoordiger van de moderne kunst uit de periode na de Tweede Wereldoorlog. Hij wordt gerekend tot de top van de huidige beeldend kunstenaars.

  Lees meer